Hightech data supersnel ontsloten

Een supersnelle communicatie tussen de nieuwste sensoren, chips en apparaten wordt mogelijk met een nieuw netwerk in de Achterhoek. Een duidelijke meerwaarde, omdat een betrouwbare en snelle manier om data over grote afstand te versturen nog ontbreekt.

Hightech+data+supersnel+ontsloten
© Persbureau Noordoost

'De agrarische sector is volop aan het innoveren. Op het gebied van technologie gebeurt er ontzettend veel', zegt Anita Hoenderken van Het Internethuis. 'Ondernemers vinden de ontwikkelingen erg interessant, omdat LoRa de mogelijkheden rond sensortechnologie betaalbaar maakt.' Omdat haar bedrijf Het Internethuis veel in de agrarische sector actief is, ziet zij kansen voor het Low Range (LoRa)-netwerk .

De mogelijkheden zijn breed. 'Door de schaalvergroting in de melkveehouderij is het interessant om sensoren in te zetten om koeien te traceren. Bovendien kunnen gezondheid en productiviteit van de veestapel met de technologie eenvoudig in beeld worden gebracht. Ook is het denkbaar, gezien het aantal diefstallen op boerenerven, om een chip in een trekker te zetten, om die te traceren. Zo zijn er tig zaken te bedenken die mogelijk interessant zijn voor individuele agrariërs of loonwerkers.'

Precisielandbouw past ook binnen het LoRa-netwerk. Sensoren meten nu al zaken als vocht en warmte in de bodem. 'Ook testen wij een techniek die hooibroei in een kuilbult moet voorkomen.'

Positiebepaling

Positiebepaling is cruciaal voor de landbouw. 'Bij de start van het project in maart zouden we antennes in het gebied zetten, zodat het snelle netwerk over de Achterhoek kon worden uitgerold. Er zijn al twee in de lucht. Tegelijkertijd kwam de antenne 2.0 op de markt. Een gateway die nog nauwkeuriger is en waar zelfs partijen als KPN voor in de rij staan.'

Ze hebben zes aangeschaft, die vanaf 2 juni in de lucht gaan. 'De Achterhoek loopt daarmee voorop in Nederland. Na die datum gaan we de antennes testen. Misschien schaffen we nog één extra aan om een perfecte dekking te geven.'

Het netwerk overlapt de volledige Achterhoek en reikt volgens Hoenderken zelf iets over de Duitse grens en in Twente. Communicatie vindt plaats onder een zeer lage frequentie van 850 megahertz, waardoor het regulier mobiel telefoonverkeer niet wordt ontregeld. 'Van buiten de regio wordt al gevraagd het netwerk door te trekken naar Food Valley en de Veluwe. Ook andere sectoren zijn zeer geïnteresseerd. Denk bijvoorbeeld aan zorg en onderwijs.'

Sinds november voeren de initiërende partijen gesprekken met partijen als Univé, Rabobank, waterschap Rijn en IJssel en de Regio Achterhoek. 'Vooraf dachten wij dat de factor geld belemmerend kon zijn. Dat blijkt niet het geval. Vrij meteen kregen we de handen op elkaar. Wellicht komt dat door de sterke relatie met de agrarische sector, waardoor zij ook de kansen ziet. Toch is het bijzonder dat het financieringsproces sneller is afgerond dan de technische kant van het verhaal', lacht Hoenderken.

Intussen wordt volop gedacht over praktische applicaties en apparaten, die de datastroom voor individuele ondernemers inzichtelijk en toepasbaar maken. 'Om uiteindelijk dienstverlening en processen te verbeteren, kosten te verlagen, innovaties te ontplooien en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer