%27Techniek+is+heel+mooi%2C+maar+moet+wel+rendement+geven%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Techniek is heel mooi, maar moet wel rendement geven'

Gerbert Boenink heeft met zijn vrouw Caroline een melkveehouderijbedrijf met 130 koeien in Zelhem. Vanuit de dagelijkse praktijk laat hij in keukentafelgesprekken weten waar hij kansen ziet voor het LoRa-netwerk in de Achterhoek. 'Uiteindelijk hangt alles af van de betaalbaarheid', zegt hij.

Werkt u op dit moment al met sensoren?

'Nee, alleen met melkrobots. De mogelijkheden van de technologie spreken me desalniettemin aan. Maar de kosten weerhouden me om erin te investeren.'

Waar zou u sensortechnologie voor in willen zetten?

'Positiebepaling van de koe is een van de toepassingen die mij aanspreken. Op dit moment zijn die sensoren te duur of niet betrouwbaar.

'Ik wil uiteindelijk eenvoudig op mijn smartphone kunnen zien of een bepaalde koe linksachter of rechtsvoor in de stal staat.'

Zijn er meer toepassingen die u aanspreken?

'Als sensoren niet al te duur zijn, kun je ieder object voorzien van een chip. Bij diefstal volg je een trekker of een andere machine op deze manier. Ook een sensor in de brandstoftank die een signaal geeft als er plots wordt getankt, is interessant op een melkveehouderij. Het aantonen van weidegang is een andere mogelijkheid die met sensoren eenvoudiger wordt.'

Bij de keukentafelgesprekken over het

'De kosten zijn het belangrijkste punt dat ik op tafel heb gelegd. Op dit moment is sensortechniek gewoon niet betaalbaar. Als je bij wijze van spreken een tientje moet betalen voor een sensor, dan wordt het interessant.

'Voor de positiebepaling heb je een goed netwerk met meerdere antennes nodig. Daar zit natuurlijk ook de grote truc.

'Met dit project gaat het niet specifiek om een sensortoepassing voor een individueel bedrijf. Er wordt een netwerk aangelegd in een heel gebied, waar meerdere bedrijven en organisaties gebruik van kunnen maken.'

Dus voor uw bedrijf ziet u wel de meerwaarde van de komst van het netwerk?

'Absoluut. Wij melken onze koeien nu met twee robots. Als je hoort welke data er allemaal kunnen worden ontsloten via het netwerk, dan denk ik dat er op het gebied van efficiëntie wel wat te winnen valt.

'Ik ben een melkveehouder die prijsbewust werkt. Techniek is leuk en interessant, maar het moet rendement geven. Uiteindelijk moet het in de stal worden verdiend.'

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer