Afrika als nieuwe graanschuur van de wereld

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week een bijdrage van Koert Verkerk, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen.

Afgelopen week was ik in Zambia voor de jaarvergadering van de World Farmers' Organisation (WFO). Ook werden er bedrijfsbezoeken georganiseerd.

In de bus werd al aangekondigd dat we twee van de beste bedrijven van Zambia zouden bezoeken - hoogproductief, innovatief én duurzaam.

Het zal u niet verbazen, beide boeren waren Nederlanders. Geweldige ondernemers die in een land waar niets werkt zoals het moet, maar waar de agrarische potentie enorm is, prachtige bedrijven hebben opgezet.

Veel kleine boeren

We kwamen te spreken over de landbouw in Afrika en concludeerden dat er veel niet klopt. Zo zijn er te veel kleine boeren die maar 1 of 2 hectare hebben om te bewerken. Te weinig om bijvoorbeeld voor adequate irrigatie te zorgen of om kunstmest of kwalitatief goed zaaigoed te kunnen aankopen.

Laat staan dat ze genoeg verdienen om een begin te maken met mechanisering of krediet los te krijgen bij de bank.

Droogte

Daarnaast is er sprake van volatiele weersomstandigheden met droogte als grootste probleem. Ten slotte is de krakkemikkige infrastructuur geen pre voor boeren die hun oogst op de markt willen verkopen.

Hoewel Afrika vruchtbare gronden heeft, moet het toch jaarlijks voor 35 miljard dollar aan voedsel importeren. Extra aandacht voor de landbouw in dit deel van de wereld is dan ook hard nodig. De winst lijkt voor het oprapen op economisch en sociaal vlak.

Gezonde landbouw

Afrikaanse overheden raken er gelukkig wel van overtuigd dat een gezonde landbouw de sleutel kan zijn voor economische ontwikkeling.

Landbouw brengt welvaart en banen op het platteland en is dus een uitstekende armoede- en hongerbestrijder.

LTO Nederland

LTO Nederland draagt via de WFO dit geluid ook uit. Investeren in de landbouw is geen weggegooid geld.

Zorg voor een goede infrastructuur, zodat de toegang tot de markten wordt gegarandeerd. Zorg voor gewassen die tegen droogte kunnen. Zorg voor de beschikbaarheid van kunstmest.

Kleine stapjes

Het zijn kleine stapjes die veelal niet veel geld kosten, maar de boeren wel in hun kracht zet. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, weten de Nederlandse boeren in Zambia het zeker: Afrika heeft alles in zich om de nieuwe graanschuur van de wereld te worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer