Hendrix+wil+co%C3%B6peraties+met+ketenpartijen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hendrix wil coöperaties met ketenpartijen

Het coöperatief denken moet opnieuw op de agenda bij de Europese Unie met deelname van ketenpartijen.

Dit zei Thijs Hendrix op de maandelijkse Brusselse landbouwbijeenkomst op 26 april 2016, die deze keer werd georganiseerd door Europarlementariër Annie Schreijer. Haar collega's Bas Belder en Jan Huitema waren ook aanwezig.

Hendrix is een boer van de derde generatie. Zijn bedrijf, Hendrix Voeders, is nu een internationaal concern, maar in zijn hart blijft hij boer. Ook is hij van huis uit LLTB-lid.

'De inkomenspositie van boeren en tuinders blijft achter bij die van andere ketenpartijen', stelt Hendrix. 'De consument betaalt evenveel als in 1920. Na het echec van Vion moeten we toe naar een coöperatie nieuw stijl, met deelname van ketenpartijen'.

Transparantie

Hendrix' rechterhand Gerard Albers noemde in Brussel als belangrijke succesfactor transparantie in de keten, dus inkomsten delen tussen ketenpartijen.

Beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland hierover: 'De ontwikkeling van coöperaties verschilt per sector in Nederland. In sommige sectoren gaat het goed, in andere niet. Het zou goed zijn om eens nader te analyseren waarom dat zo is'.

Voorzitter van LTO-vakgroep pluimveehouderij Eric Hubers: 'Belangrijkste factor is inwisselbaarheid – boeren moeten niet het gevoel hebben dat ze buiten hun coöperatie een betere deal kunnen krijgen'.

Kip van morgen

Hubers noemde ook de De Kip van Morgen. 'Dat was een voorbeeld van een nieuw coöperatief model, boeren, retail en industrie deden mee. Maar de overheid, de mededinging (Autoriteit Consument en Markt) wees het voorstel af.'

Volgens Hubers ligt de kracht van de Nederlandse pluimveehouderij wellicht in het feit dat iedereen in het verleden zijn eigen broek op heeft moeten houden. Albers: 'De Nederlandse pluimveehouders zijn vooral efficiënt.'

Task Force

De discussie over marktwerking en inkomens is actueel. In sommige sectoren staat het inkomen structureel onder druk. Onder leiding van Cees Veerman is een heuse EU Task Force Landbouwmarkten (12 leden, waaronder ook Louise Fresco) bezig met een advies aan de Europese Commissie.

Een oud-medewerker van het Directoraat-generaal (DG) Landbouw van de Europese Commissie gaf bij de landbouwborrel aan dat het nog moeilijk gaat worden. 'Bij het DG Mededinging zijn ze absoluut geen voorstander van boeren en tuinders die hun aanbod bundelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer