Problemen met betalingen houden aan

LTO Nederland noemt het 'frustrerend' dat veel boeren nog steeds geen toeslagrechten over 2015 hebben ontvangen. LTO kaart dit dagelijks aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag.

Bij LTO komen nog altijd veel klachten binnen over de uitbetaling van de toeslagrechten over 2015 in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Een groot probleem is de toekenning van de beschikkingen van de nieuwe betalingsrechten. Dit heeft volgens de RVO te maken met de private overeenkomsten tussen agrariërs waarin grond en rechten worden overgedragen.

Ernstige fouten

'Na de nodige discussie beloofde de RVO dat alle beschikkingen vóór 1 april 2016 klaar zouden zijn. Dat werd 21 april. Nu lijkt het er weer op dat er ernstige fouten zitten in de toegekende beschikkingen. Er worden te veel, te weinig of verkeerde betalingsrechten toegewezen', zegt beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

'Er zijn ook aanvragen afgewezen omdat de onderliggende documentatie niet voldoende zou zijn. Dit leidt tot lastige situaties vanwege de planning voor 2016 en de naderende deadline van de Gecombineerde Opgave 2016.'

De RVO adviseert in deze gevallen om bezwaar te maken en de Gecombineerde Opgave 2016 in te vullen naar de situatie die volgens de agrariër klopt. LTO dringt aan op een alternatieve route omdat bezwaarprocedures veel tijd gaan kosten.

Hoofdbrekens

De invoering van het nieuwe GLB heeft volgens Osinga in 2015 tot de nodige hoofdbrekens geleid. 'We hebben steeds aandacht gevraagd voor de knelpunten én voor tijdige uitbetaling van de nieuwe betalingsrechten aan de ruim 50.000 aanvragers.'

'De Europese Commissie bood in het najaar van 2015 de EU-lidstaten de mogelijkheid om vanaf 16 oktober uit te betalen. Frankrijk heeft dat bijvoorbeeld gedaan, door uit eigen begroting betalingsrechten voor te financieren.' Nederland is vanaf eind november gaan uitbetalen.

Ontvangen

Onlangs zei staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dat ruim 64 procent van de ondernemers die recht hebben op betalingen in het kader van het GLB, hun geld over 2015 heeft ontvangen.

Per 31 maart had 91 procent van de aanvragers geld ontvangen van de RVO. Maar bij sommigen gaat het om een deel van de betalingen waar ze recht op hebben. De 9 procent die nog helemaal niets heeft gekregen, wordt volgens Van Dam in de loop van april behandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer