Belgische mest populair in Zeeland

Het stoort Zeeuws-Vlaamse veehouders dat Belgische mest 'zo uit de put' kan worden uitgereden in Nederland. 'Oneerlijke concurrentie', vindt melkveehouder Johan Brouwers. De mest komt vooral uit het varkensrijke gebied in Westelijk Vlaanderen.

Belgische+mest+populair+in+Zeeland
© Nieuwe Oogst

Belgische mest kan rechtstreeks worden uitgereden in Nederland. Het vraagt wel veel administratie, maar het kan rechtstreeks uit de Belgische mestput op de Nederlandse akker. Met name Zeeuws-Vlaamse akkerbouwers maken daar gebruik van. Want het aanbod is groot vanuit Westelijk Vlaanderen.

In de Vlaamse regio niet ver van de kust is veel intensieve veehouderij, vooral varkenshouderij. Voor de veehouders daar is het nabijgelegen Zeeuws-Vlaanderen een interessant afzetgebied. In Zeeuws-Vlaanderen is immers veel akkerbouw en dat betekent veel potentiële afnemers.

Verstoring mestmarkt

'Het is voor de Belgen heel aantrekkelijk om de mest hiernaartoe te rijden', zegt Brouwers. Dat verstoort de mestmarkt, vindt hij. 'De Nederlandse veehouderij heeft daar nadeel van, want die heeft hogere kosten. Wij moeten hoge kosten maken voor mestverwerking.'

Het stoort de melkveehouder uit Ossenisse ook dat die Belgische importmest aan veel minder regels hoeft te voldoen dan mest die vanuit Nederland naar België gaat. Niet-bewerkte mest uit Noord-Brabant mag bijvoorbeeld niet via Antwerpen naar Zeeuws-Vlaanderen, maar mest vanuit België mag wel rechtstreeks op Nederlandse akkers. 'Dat is krom; het is oneerlijke concurrentie.'

Meer verdienen

Voor Nederlandse mesthandelaren valt veel meer te verdienen met import uit België dan met aanvoer uit Noord-Brabant, geeft Brouwers aan. Want het West-Vlaamse aanbod en de Zeeuwse vraag zijn allebei groot.

De meningen lopen uiteen over de omvang van de mestimport in Zeeland. Mest uit België mag niet in een tussenopslag, voordat deze wordt uitgereden. De mest die intermediairs en akkerbouwers zelf eerst opslaan, komt uit Nederland. Van het deel dat zonder tussenopslag rechtstreeks wordt uitgereden op Zeeuws-Vlaamse akkers, komt het grootste deel uit België, is de inschatting van coöperatie CZAV, die ook actief is op de mestmarkt.

Opslagcapaciteit

Zeeuws-Vlaamse intermediairs hebben wel opslagcapaciteit. Het aantal akkerbouwers met opslag is er beperkt. Akkerbouwer Rinco de Koeijer is vicevoorzitter van ZLTO Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen. Hij heeft zelf een mestopslag en gebruikt daarom geen Belgische mest.

De Koeijer weet dat akkerbouwers gebruikmaken van het Belgische aanbod omdat het prijstechnisch aantrekkelijk is, maar hij weet niet hoe groot het Belgische aandeel is van de mest die zijn Zeeuws-Vlaamse collega's uitrijden.

Eigen opslag

Volgens De Koeijer is het aanbod van Brabantse mest beperkt in Zeeuws-Vlaanderen, onder andere vanwege de hoge transportkosten. Hij slaat zelf Brabantse mest op in de winter, in zijn eigen opslag. Dan krijgt hij geld mee. In het voorjaar betalen Zeeuws-Vlaamse akkerbouwers enkele euro's per kuub.
Het Belgische aanbod zorgt ervoor dat de prijs voor akkerbouwers aantrekkelijk blijkt. De Koeijer: 'Als de prijs hoger wordt, rond 5 euro per kuub, kiezen akkerbouwers al snel voor kunstmest.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer