Melkkoeien hebben vaker last van hoesterij

Melkkoeien kampen vaker met longworminfecties en daarmee hoesterij dan voorheen. Dat constateren de dierenartsen van Van Stad tot Wad Dierenartsen.

'We komen heftige situaties tegen. Er zijn bedrijven waar de hele koppel aan het hoesten is', aldus Siert-Jan Boersema, rundveedierenarts bij Van Stad tot Wad Dierenartsen.

Hij schat dat 5 tot 10 procent van de weidebedrijven met flinke longwormproblemen kampt.

Longschade

'De infectiedruk op deze bedrijven is in augustus en september enorm hoog, longworm is hier een hardnekkig probleem', geeft Boersema aan.

'In de nazomer zie je hier elke twee weken opnieuw hoesterij. Ernstig zieke dieren lopen blijvende longschade op en koeien kunnen volledig van de melk raken.'

Jongvee

De oorzaak ligt volgens Boersema bij het jongvee. 'Het is een trend dat jongvee niet meer naar buiten gaat of ze worden tekort geweid.'

Ze komen volgens hem niet of te weinig met longworm, maar ook met maagdarmwormen, in aanraking en bouwen daardoor te weinig immuniteit op. Te schoon beweiden en te goed ontwormen zijn ook valkuilen voor een goede immuniteitsopbouw.

Vaccineren

Wie jongvee wil weiden, kan de dieren het beste zes weken voor de weidegang vaccineren en dit na vier weken te herhalen.

'Voor een langdurige bescherming moeten ze binnen drie maanden een infectie in de wei doormaken. Overleg met je dierenarts wat voor jou bedrijf de beste aanpak is', adviseert hij.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer