'Voer maakt het verschil voor pluimveehouders'

LTO Nederland/NOP en Pluimveehouderij hielden op 7 april een relatiedag in Barneveld. Sprekers uit binnen- en buitenland spraken over het thema 'Voer voor gedachten, voer maakt het verschil'. De dag werd vooral bijgewoond door mensen werkzaam in de pereferie. Zij delen hun kennis verder op het boerenerf.

1 Maakt voer het verschil?

Pluimveehouders gaan voor optimaal resultaat. Of dat nu groei, eierproductie of saldo is. Naast management maakt voer dat verschil. Kippen voeren is in essentie niets anders dan het gezond houden en optimaal benutten van de spijsverteringsorganen. Voer en darmgezondheid gaan hand in hand.

2 Daarom een Live

Die check gaf een extra dimensie aan de dag. Dierenarts Peter Wijnen voerde de sectie uit op een leghen en gaf tekst en uitleg op het scherm. Het gehele maagdarmstelsel werd intensief bekeken. Met een darmgezondheidscheck signaleer je darmproblemen vroegtijdig zowel in opfok en tijdens de leg als bij vleeskuikens.

3 Wat is de waarde van

Bert Janssen van Trouw Nutrition vertelde over splitfeeding: de hen naar behoefte voeren met een ochtend- en een middagvoer. In de ochtend heeft een kip vooral behoefte aan energie, eiwit en fosfor en in de middag aan calcium. Dit is een oud gebruik in een nieuw jasje.
Door twee verschillende voeders te voeren bespaart de pluimveehouder op voerkosten en produceert een kip efficiënter. Gerekend wordt met drie tot vier extra verkoopbare eieren door een betere schaalkwaliteit.
Splitfeeding vereist twee voersilo's per stal en geautomatiseerde voeromschakeling. Voorwaarde om de juiste verdeling te sturen is goed management.

4Blijven kippen via het voer langer gezond?

Dat kan, en dat begint dan al in de opfok. Kippen moeten eetvaardigheden aanleren voor optimale legprestaties.
In de opfokperiode zit 11 procent van de totale voerinvestering. Een optimale opfok hoort een gemeenschappelijk doel van de pluimveehouder, opfokorganisatie en voerproducent te zijn. In de opfok is op dit moment met name opnamecapaciteit van het kuiken actueel.

5 Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op voergebied de komende jaren?

Volgens John Achterstraat van De Heus Voeders zijn vezels een belangrijk aandachtsgebied. Darmgezondheid kun je goed houden door vezels in het voer. Dat begint al in de opfok, zodat de hen voldoende voer op kan nemen en benutten voor gedrag en de weerstand. Door het houden van kippen met onbehandelde snavels worden vezels belangrijker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer