Verwerkers aan zet bij beperken melk

Zuivelondernemingen kunnen vrijwillige afspraken met elkaar maken om de melkproductie te beperken. De Europese Commissie gaf hier deze week toestemming voor. Vooralsnog kijken bedrijven de kat uit de boom.

Verwerkers+aan+zet+bij+beperken+melk
© Nieuwe Oogst

Europese producentenorganisaties en erkende brancheorganisaties mogen van Brussel vrijwillige gezamenlijke overeenkomsten sluiten om de productie van zuivelproducten voor maximaal zes maanden te plannen. Dit moet de melkproductie remmen. 'Dat geldt ook voor zuivelcoöperaties. Zo kunnen ze afspreken dat ze op de rem trappen', vertelt LTO-beleidsspecialist Klaas Johan Osinga.

Evenwicht zoek

Doordat het evenwicht in de melk- en zuivelmarkt de laatste tijd zoek was, liggen de melkprijzen onder druk. De melkproductie in de EU nam in 2015 met 3,5 miljoen ton toe, terwijl de groei in de vraag vanuit de wereldmarkt afvlakte. Volgens Osinga ligt het probleem vooral bij de wereldwijd tegenvallende vraag en niet bij het aanbod.
'De productie in Australië en Nieuw-Zeeland staat het laatste half jaar iets in de min, terwijl de melkproductie in de VS maar licht plust. Europa kende in 2015 weliswaar een stijging van 2,5 procent, maar dat is niet extreem ten opzichte van de door OESO/FAO en Rabobank verwachte jaarlijkse consumptietoename van melkproducten van ruim 2 procent wereldwijd', licht de beleidsspecialist toe.
'Alleen die groei was er in 2015 niet door een tegenvallende vraag uit China, de boycot van Rusland en de lage olieprijs.'
De afzet naar de VS en Japan loopt wel goed. De Europese Commissie verwacht op basis van marktanalyses voor de komende twee jaar geen daling in de melkproductie.
Om vraag en aanbod meer in evenwicht te brengen, mogen producentenorganisaties, coöperaties en brancheorganisaties overeenkomsten sluiten voor maximaal zes maanden, waardoor de melklevering en zuivelproductie aan banden kan worden gelegd.
De Europese Commissie ziet het liefst direct actie, zodat de zuivelproductie in het voorjaar en de zomer wordt beperkt. Dan is het namelijk hoogseizoen. De regeling gaat dan ook per direct in. Afspraken moeten op vrijwillige basis geschieden en mogen de werking van de interne markt niet ondermijnen. Daarom moeten de afspraken eerst aan de Europese Commissie worden voorgelegd.
Osinga verwacht niet dat dit iets oplevert. 'De zuivelsector moet zelf met een plan komen. Je ziet dat er vooral naar elkaar wordt gekeken. Vanuit Frankrijk is geopperd dat het meedoen aan een dergelijke regeling voorwaarde moet zijn om voor interventie in aanmerking te komen. Daar krijgen ze geen politieke meerderheid voor. In Portugal werd in eerste instantie positief gereageerd, maar dit heeft nog niet tot concrete acties geleid.'
De beleidsspecialist denkt dat bedrijven afwachtend zijn. 'Europa is een nettozuivelexporteur. We hebben een open markt. Wat jij minder produceert, wordt door een ander, binnen of buiten Europa, opgevuld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer