'Keukentafelgesprekken te vrijblijvend'

De keukentafelgesprekken over onder andere kleur- en materiaalgebruik, nokhoogte van agrarische bedrijven en erfbeplanting in Drenthe, Friesland en Groningen is te verblijvend. Dat constateert de Noordelijke Rekenkamer

%27Keukentafelgesprekken+te+vrijblijvend%27
© ida hylkema

Bovendien laat de handhaving van de naleving van deze afspraken in de drie noordelijke provincies te wensen over. Er lijkt soms sprake van een gedoogsituatie, oordeelt de Noordelijke Rekenkamer.

De rekenkamer beveelt in het rapport 'Provinciaal ruimtelijk beleid: instrumenten en doorwerking' de provincies aan om hun ruimtelijke belangen zo concreet en specifiek mogelijk te formuleren.

Duidelijke afspraken

Daarnaast adviseert de rekenkamer om met gemeenten duidelijke afspraken te maken over het toezicht op de uitvoering van landschappelijke inpassingsplannen voor agrarische bebouwingen.

De rekenkamer deed onderzoek naar de doorwerking van het ruimtelijk beleid van provincies Drenthe, Fryslân en Groningen in gemeentelijke plannen van 2009 tot en met 2014. Sinds 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht.

Vooraf

Gemeentelijke bestemmingsplannen worden niet langer achteraf door de provincie beoordeeld, maar de provincie moet zoveel mogelijk vooraf de ruimtelijke provinciale belangen benoemen en vertalen in normen die doorwerken in gemeentelijke besluiten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer