Mineralengehalten+realtime+tijdens+bemesten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mineralengehalten realtime tijdens bemesten

Met de techniek Manure Sensing van John Deere is het mogelijk om tijdens het bemesten de mineralengehalten in drijfmest te meten en op basis daarvan te doseren.

Martin Slootweg van John Deere-dealer Vervaet-Van Weele in Wolphaartsdijk gaf afgelopen woensdag uitleg bij de nieuwe techniek voor het uitrijden van drijfmest tijdens de opendag van CZAV en proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

NIR-sensor

Doel van de techniek is om heterogene vrachten drijfmest zo homogeen mogelijk uit te rijden op bijvoorbeeld akkerbouwgewassen. De techniek werkt met een NIR-sensor die tijdens de bemesting nauwkeurig meet hoeveel mineralen de mest bevat, zegt Slootweg.

'Op basis van de gehalte wordt de rijsnelheid van de bemestingscombinatie automatisch aangepast om de mineralen zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over het perceel.' De NIR-sensor meet de hoeveelheid stikstof, fosfaat en kali in de drijfmest en ook het gehalte aan organische stof.

Besparing kunstmest

Bijkomend voordeel van het systeem is volgens Slootweg dat een akkerbouwer precies weet hoeveel mineralen zijn uitgereden en hij kan daarop nauwkeurig zijn bijmesthoeveelheden op afstemmen. 'Doel is uiteindelijk een efficiënter gebruik van mest en besparing op de kunstmestgift.'

De NIR-sensor wordt bevestigd op de aanvoerslang tussen de mesttank en de bemester. John Deere verwacht dat Manure Sensing op korte termijn beschikbaar komt voor de praktijk.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer