CAH Dronten test vergisting HarvestaGG

CAH Vilentum in Dronten test de droge vergisting van gras en andere plantaardige biomassa voor HarvestaGG.

HarvestaGG wil gras gebruiken als grondstof voor de productie van biobrandstof voor vrachtwagens, hoogwaardig veevoer en compost. De droge vergister bij CAH Vilentum is een grote doos met een volume van zo'n 600 liter die is af te sluiten.

In de doos zit een palletbox waarin 200 tot 250 kilo organisch materiaal kan zoals gras. Door de temperatuur en de vochtigheid te sturen, ontstaat in drie weken tijd zo'n 12.000 liter biogas.

Mengsel

Bij de proeven in opdracht van het grasverwerkende bedrijf HarvestaGG gaat er elke drie weken geperst gras in de palletbox. Het gaat om een mengsel van vers materiaal en entmateriaal uit de vorige batch.

'De vergistingsproeven verlopen voorspoedig', vertelt onderzoeksassistent Yannick Schrik. 'We hebben de stabiliteit van het proces inmiddels goed onder controle.'

Simpele techniek

Het is een simpele en robuuste techniek. 'Het is relatief eenvoudig om de droge vergister op te schalen naar een praktijksituatie, bijvoorbeeld door HarvestaGG', zegt Schrik.

Het onderzoek richt zich nu op het verhogen van de gasproductie en de compostering van de digestaat tot een product dat de bodemvruchtbaarheid kan verbeteren. De eerste installatie van HarvestaGG moet in Zuidoost-Groningen komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer