'Snel internet is ook voor buitengebied een voorwaarde'

Provincie Utrecht telt 14.000 zogeheten 'witte' plekken, adressen waar geen of alleen een lage breedband beschikbaar is. Snel internet is in die gebieden vooralsnog een utopie. CDA-Statenlid Derk Boswijk diende eind vorig jaar het initiatiefvoorstel 'Glasvezelverbinding buitengebied en kleine kernen' in. Dat is nu onderzocht door Gedeputeerde Staten.

Waaruit bestaat het initiatief?

'Uit drie stappen. De eerste stap is nu gezet. Dat was een lastige. We wilden inventariseren hoe groot het internetprobleem was, maar het was heel moeilijk om mijn collega's in de Staten te overtuigen van de urgentie ervan.
'Ik was dus uiteindelijk verbaasd en blij tegelijk dat GS mijn voorstel binnen de gestelde termijn heeft opgepakt.'

Uit het onderzoek blijkt dat er 14.000 witte adressen zijn. Dat is toch niet zo heel veel?

'Als je uitgaat van drie personen per adres, dan kom je op zo'n 42.000 mensen. Provincie Utrecht telt 1,1 miljoen inwoners. Het lijkt dus te gaan om een klein percentage.
'Maar als je kijkt naar de economische activiteit per hoofd van de bevolking, dan ligt dat getal erg hoog in het buitengebied. Internet is dus ook daar een randvoorwaarde.'

Komt er overal glasvezel?

'Grotendeels wel, maar er zijn 300 tot 400 adressen in de provincie die zo achteraf liggen dat de aanleg echt te kostbaar wordt.
'Zo hebben we een eilandje in de Vinkeveense Plassen met een adres waar glasvezel niet haalbaar is. We kijken hierbij wel naar alternatieven.'

Hoe nu verder?

'We gaan nu beginnen met stap 2: de vraag bundelen. Daarbij kijken we graag naar een pilot die gaande is in gemeente De Ronde Venen. Zij lopen iets voor op ons.
'Gemeenten moeten met hun bewoners in gesprek en de vraag naar internet bundelen. Daar gaat een hele papierwinkel aan vooraf.
'We hopen van de pilot te kunnen leren. Gemeenten willen graag dat de provincie de regie heeft. Door de vraag te bundelen kunnen we namelijk massa creëren en daarmee de prijs drukken.'

Hoe ligt die prijs?

'Dat weten we pas bij stap 3. Dan gaan we zoeken naar een partij die de aanleg kan realiseren. We nemen alle serieuze partijen hierin mee.
'We merken dat de grotere commerciële partijen nu al contact met ons zoeken. Voorheen hielden ze de boot af en wilden ze zich niet branden aan het aanleggen van glasvezelverbindingen in het buitengebied. Maar nu zijn ze ineens bang de boot te missen. Dat is een positieve ontwikkeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer