Handelsverdrag Oekraïne is al van kracht

'Een echt 'correctief' referendum zou beter zijn dan wat we op 6 april krijgen'. Dat zei D66-senator en hoogleraar staatsrecht Hans Engels op een debat over de Oekraïne op 31 maart in Het Kasteel in Groningen.

Handelsverdrag+Oekra%C3%AFne+is+al+van+kracht
© Klaas Johan Osinga

Engels ging in gesprek met Harry van Bommel van de SP. Daarmee waren de voor- en tegenstanders van een EU-associatieverdrag met Oekraïne vertegenwoordigd.

De bijeenkomst was georganiseerd door LTO Noord, Europe Direct en de Europese Beweging Nederland.

Legbatterij

Hoewel in de persuitingen veel aandacht is voor dierenwelzijn - de legbatterij is in Oekraïne nog toegestaan - merkte Engels op dat juist het handelsonderdeel van het associatieverdrag de meeste kans maakt gewoon van kracht te blijven.

'Handelsoverleg is nu eenmaal het mandaat van de Europese Commissie.'

En het handelsverdrag is op 1 januari 2016 al van kracht geworden. De SP is het niet eens met de 'neo-liberale' elementen, maar erkent dat de Europese Commissie nu eenmaal over handel spreekt namens 28 EU-lidstaten, waaronder Nederland.

Bestuur en mensenrechten

Nee, de discussie gaat vooral over goed bestuur en mensenrechten. Van Bommel en Engels bleken meer op één lijn te zitten dan vooraf bekend was. Beide willen een betere toekomst voor Oekraïne.

Op de vraag of een 'Nee' dan niet juist moreel onjuist is - de mensenrechten gaan er dan misschien juist op achteruit - kwam geen duidelijk antwoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer