LTO%3A+exotenlijst+bezorgt+teler+forse+schade
Nieuws
© Wikimedia

LTO: exotenlijst bezorgt teler forse schade

LTO Nederland maakt zich grote zorgen over tientallen planten en dieren die zijn geplaatst op de lijst invasieve uitheemse exoten. De schade voor Nederlandse telers kan oplopen van tien- tot honderdduizenden euro's per soort, als deze worden verboden.

Dat schrijft LTO Nederland in een notitie aan de fracties in de Tweede Kamer. Over twee weken vindt een overleg plaats over de kwestie. VVD, CDA en SGP hebben inmiddels al schriftelijke vragen gesteld over de lijst met invasieve uitheemse exoten, die de Europese Commissie zelfs wil uitbreiden.

'Het heeft tot gevolg dat nogal wat sierplanten, die volgens huidige wet- en regelgeving al jarenlang volledig legaal worden gekweekt en aangeplant, zomaar als invasief bestempeld kunnen worden', schrijft LTO.

Verbod

De snelheid waarmee deze eerste lijst door de Europese Commissie is opgesteld en vastgesteld heeft iedereen overvallen. De verwachting is dat de lijst binnenkort wordt gepubliceerd. Er gaat dan een verbod in op het houden en kweken van 37 planten en dieren.

Door de snelle vaart waarmee de lijst is vastgesteld hebben ondernemers niet kunnen anticiperen op de nieuwe regelgeving, met een enorme financiële strop van tienduizenden euro's tot gevolg.

Waterplanten

In de land- en tuinbouw worden vooral de waterplantenkwekers getroffen. 'Dit verbod geldt ook voor de waterhyacint, een tuinklassieker die niet winterhard is en zich in ons klimaat dan ook niet in de natuur kan handhaven', schrijft LTO.

De belangenorganisatie wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) hard maakt dat verboden op deze soorten gebiedsgericht moeten zijn, omdat ze vanwege het klimaat geen bedreiging vormen.

Tweede lijst

Inmiddels werkt de Europese Unie aan een tweede lijst om nog eens tientallen planten- en diersoorten als invasieve uitheemse exoot te bestempelen.

LTO heeft geïnventariseerd dat hier negen plantensoorten op staan die in Nederland worden gekweekt, met tien- tot honderdduizenden euro's aan omzetverlies als deze soorten worden verboden.

Lupine

Onder meer lupine, de vederesdoorn en de hemelboom prijken op de lijst, tot grote verbazing van LTO. Zo komen vederesdoorn en de hemelboom volop voor in de openbare ruimte in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer