Boeren wordt minder in Friese veenweide

Friesland wordt natter en de landbouw moet hierdoor inleveren. Dat bleek dinsdagavond in Sneek tijdens de veenweidebijeenkomst van de provincie en Wetterskip Fryslân.

Boeren+wordt+minder+in+Friese+veenweide
© NVT

Op nog zo'n 30.000 hectare van de 75.000 hectare moet het waterpeil omhoog naar maximaal 90 centimeter onder maaiveld.

Ongeveer twee derde (26.000 hectare) van het totale klei-op-veengebied voldoet nog niet aan het hoge zomerpeil (drooglegging 60 centimeter).

Correctie

De maatregelen in het veenweidegebied zijn niet meer dan een correctie, stelde Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân.

'We zijn soms ook wat te ver doorgeschoten in de drooglegging van soms 1,10 centimeter. We accepteren dat de bodem daalt. Om dat te stoppen zou alles plasdras moeten zijn. Maar we kunnen op deze manier wel de bodemdaling vertragen.'

Opbrengstderving

De ongerustheid onder boeren is groot. Ze vrezen voor flinke opbrengstderving. Een ondernemer rekende uit dat de maatregelen hem zo'n 3.000 kilo droge stof per hectare kost.

Ook Peet Sterkenburgh van LTO Noord Fryslân uitte zijn zorgen. 'Een hoger peil gaat ten koste van de waterberging. Dat komt ten laste van de boer, wij moeten straks inleveren, dat kan niet anders', stelde hij.

Extra bemaling

Volgens Van Weperen is met de hoge peilen straks extra bemaling bij extreme weersomstandigheden noodzakelijk.

Op de vraag van een jonge melkveehouder wie het gaat betalen als zijn koeien vanaf 14 april niet naar buiten kunnen vanwege de natte grond, kwam geen duidelijk antwoord.

Peilvakken

Ook de zorg rond de peilvakken konden de overheden niet wegnemen. Wetterskip Fryslân wil de 8. 400 peilvakken terugbrengen vanwege kostenbesparingen. Volgens de boeren druist dit in tegen het veenweidebeleid, waarin juist maatwerk is vereist. 'Kost een plank in de sloot nu zoveel geld?', lokte een toehoorder een uitspraak uit.

Van Weperen merkte op dat op 90 centimeter en 60 centimeter drooglegging uitstekend te boeren is. 'In het westelijke veenweidegebied is de drooglegging 40 en 60 centimeter. Zij zeggen daar dat wij hier een boerenpeil hebben.'

Heet hangijzer

De veenweidevisie is een heet hangijzer, waarover lang is gesproken, stelde gedeputeerde Sietske Poepjes. 'Het gevoel uit het veld herken ik. De praktijk is vaak hartstikke weerbarstig. Wij weten niet hoe het op het land is. Daarom hebben wij elkaar nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer