Loonbedrijf biedt jaar gratis Harvestlab

Loonbedrijf Kastelijn in Twijzel gaat de Harvestlab van John Deere inzetten bij het meten van de opbrengst van gras en mais. Het eerste jaar gratis. Dit om er ervaring mee op te doen en de meerwaarde te ervaren.

De Friese loonwerker Peter Kastelijn had vorig jaar een John Deere 7480i hakselaar als demomachine. Deze machine is nu overgenomen van John Deere. De lospijp van de hakselaar is uitgerust met een Harvestlab. Tijdens het hakselen van mais en gras geeft deze direct inzicht in de gehalten.
Het loonbedrijf hield vorige week een bijeenkomst in de eigen werkplaats in Twijzel om de mogelijkheden van het systeem aan klanten uit te leggen. 'Als loonbedrijf willen we kwalitatief vooroplopen en ons onderscheiden. Samen met de klanten moeten we voordeel uit de Harvestlab kunnen halen', zegt Kastelijn.

NIR-sensor

Het systeem meet met nabij-infraroodtechnologie (NIR-sensor) zeventien keer per seconde het geoogste gewas. Op basis van veel nauwkeurige metingen is de Harvestlab gekalibreerd voor mais, gras, luzerne en geheleplantsilage. Deze geeft inzicht in voedingscomponenten zoals suiker, zetmeel, eiwit en droge stof.
'De Harvestlab meet tijdens de oogst continu het product en dat werkt nauwkeurig. Bij een monstername door een laboratorium is er sprake van een steekproef en dat is niet altijd het gemiddelde van de kuil', zegt Martin Müller van mechanisatiebedrijf Groenoord, die de hakselaar aan Kastelijn verkocht.
John Deere werkt al sinds 2003 aan de ontwikkeling van de Harvestlab. 'We staan nu eigenlijk nog maar aan het begin van een nieuwe techniek. Elk jaar komt John Deere met updates voor de verschillende gewassen en wordt het systeem nog preciezer', vertelt Frank Kremer van Groenoord.
De gegevens van de Harvestlab worden door John Deere verwerkt tot opbrengstkaarten. Dat is mogelijk omdat de hakselaar van Kastelijn ook is voorzien van gps en opbrengstmeting bij de invoerrollen. 'Opbrengstverschillen binnen een perceel kunnen als basis fungeren voor preciezer bemesten en/of om de oorzaak van de verschillen te achterhalen', zegt Kremer.
Tijdens een cursus ruwvoederwinning van Cumela kwam Kastelijn onlangs in gesprek met melkveehouder Henk van Veldhuizen uit Wapse, vroeger adviseur bij VisscherHolland en Hendriks UTD. Ze kwamen tot de conclusie dat de techniek van John Deere moet worden vertaald naar het voeren.
Van Veldhuizen kent in Noord-Brabant een loonwerker met een hakselaar voorzien van een Harvestlab. 'De variatie in opbrengst binnen een perceel bleek groot, maar er werd niets met de opbrengstkaarten gedaan. Ze kwamen in de kast terecht en dat is zonde.'
Van Veldhuizen wil dat bij Kastelijn voorkomen en vertelde over het belang van de Harvestlab voor de melkveehouderij. 'Wat weten we van de koeien? We weten precies hoeveel melk ze geven. De melkcontrolegegevens moeten niet in de kast verdwijnen. We hebben ze nodig voor de krachtvoergift en bij de selectie van nakomelingen.'
Als het gaat om de bodem en de ruwvoeropbrengsten weten we veel minder, constateert Van Veldhuizen. 'Wat weten we van de opbrengsten aan mais en gras van een bepaald perceel? 1 hectare kost in de buurt van Wapse al snel 40.000 à 50.000 euro en we weten de opbrengst niet.'

Nederland loopt achter

De Drentse melkveehouder vindt dat Nederland achteroploopt als het gaat om opbrengstmeting. 'Zien we de Harvestlab als een kostenpost of als toegevoegde waarde? Ik denkt dat het belangrijk is om te weten welke opbrengst er van een perceel komt. En ook de verschillen links, rechts, voor en achter.'
Machinefabrikant Veenhuis gebruikt de NIR-sensor om de gehalten in de mest te meten om zo precies te bemesten. 'De combinatie is ideaal. Zo kunnen we bemesten naar we gras oogsten', zegt Van Veldhuizen.
Een efficiënte voerderwinning en goede conservering zijn volgens de melkveehouder van groot belang voor de hoeveelheid werkelijk eiwit in de kuil. 'Het gaat om veel voer van eigen land. Het succes van de Kringloopwijzer hangt hiervan af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer