'Waarom houden we zo sterk vast aan het familiebedrijf'

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft in Brussel onder meer zitting in de parlementaire commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Volgens Gerbrandy sluit de vernieuwingspolitiek van D66 prima aan bij de duurzaamheidsagenda van de agrofoodsector.

%27Waarom+houden+we+zo+sterk+vast+aan+het+familiebedrijf%27
© Nieuwe Oogst

Waarom is vernieuwing zo belangrijk voor de agrofoodsector?

'Als je als sector niet mee verandert met de maatschappelijke ontwikkelingen in deze wereld, wordt de achterstand steeds groter.
'Een bedrijf dat niet duurzaam opereert, bestaat over een poosje niet meer. Niet omdat het verboden wordt, maar omdat het economisch niet langer rendabel is om niet duurzaam te produceren. Naast een morele noodzaak is er dus een economische noodzaak tot verduurzaming.

Hoe kan de overheid dit faciliteren?

'Vroeger had je de overheid die wetten maakte waaraan je je moest houden en dan was het probleem opgelost. Dat werkt niet meer. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen zo snel dat te gedetailleerde wetgeving al snel achterhaald is. Bedrijven die willen verduurzamen, worden vaak belemmerd door wetgeving.
'We moeten naar wetgeving waarin we dingen voorschrijven, maar ook zaken aan de maatschappij overlaten. Neem boeren die minder kunstmest maar meer natuurlijk mest willen gebruiken. Dat kan dan niet door Europese wetgeving.'

Hoe kijkt u aan tegen de inkomenssteun voor boeren?

'Inkomenssteun voor een economische activiteit is natuurlijk geen duurzaam model. Ik ben voor een koppeling aan de maatschappelijke diensten die boeren verrichten. Boeren hebben een belangrijke rol ten aanzien van natuur- en landschapsbeheer en dat hoeven ze niet gratis te doen.
'Het huidige beleid is nog niet altijd even succesvol doorgevoerd. Op het gebied van verduurzaming moet je als overheid af en toe bereid zijn om een bijdrage te leveren.'

Vindt u de schaalvergroting in de sector een positieve ontwikkeling?

'Ik vraag me af waarom er zo sterk wordt vasthouden aan het bedrijfsmodel van familiebedrijven. Ik begrijp de emoties, want veelal heeft een familie generatieslang op een bedrijf geboerd.
'Andere modellen kunnen veel voordelen hebben, juist ook voor individuele boeren. Iedere dag stoppen er boeren en lang niet elke boerderij wordt overgenomen door de volgende generatie. Deze ontwikkeling komt vanzelf en dan vind ik het lastig uit te leggen dat we met publieke gelden aan het huidige model vasthouden.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer