Melkveehouders kijken alweer vooruit

Terwijl de gevolgen van de fosfaatrechten voor de individuele ondernemer groot kunnen zijn, kijken veel melkveehouders alweer vooruit. Dat bleek deze week ook tijdens de eerste bijeenkomsten van ZLTO over dit onderwerp. Volgende week starten die van LLTB.

Bij het ZLTO Informatiecentrum kwamen na het bekend worden van de regeling rond fosfaatproductierechten, begin deze maand, relatief weinig telefoontjes binnen. Ook tijdens de bijeenkomsten waren weinig kritische vragen.
'Ik had meer vragen verwacht over de referentiedatum van 2 juli', zegt Jos Verstraten, voorzitter van ZLTO Rundveehouderij. 'Bijvoorbeeld van boeren die op die datum dieren hadden uitgeschaard bij een andere ondernemer. Of die op die datum hadden geanticipeerd. Ook verwachtte ik dat boeren die gelijk bleven in aantal dieren kritischer zouden zijn, omdat zij nu ook worden gekort. Dat bleef nog uit.'
Terwijl de regeling voor iedereen anders uitpakt, signaleert Verstraten bij veel ondernemers een vorm van berusting. 'Wellicht zijn ze murw geslagen doordat het dossier zo lang sleept. Ze zijn aan duidelijkheid toe.'
Daarbij speelt misschien ook dat boeren nog niet direct maatregelen hoeven te nemen en dat ze met de Kringloopwijzer kunnen sturen. 'Wie daarin zijn best doet, kan de gevolgen van de generieke korting rond fosfaatrechten beperken.'
Belangrijk hierbij is hoe hoog de generieke korting is. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid ondernemers met latente ruimte, die een compensatie krijgen op de generieke korting. Verder is het aantal knelgevallen bepalend voor de hoogte van die generieke korting, tussen de 4 en 8 procent.
Hier ligt ook een verantwoordelijkheid voor de sector, die middels de regiegroep hierover meepraat. Verstraten: 'Niet iedereen kan zomaar een knelgeval worden, want dan loopt de generieke korting de spuigaten uit. Aan de andere kant moeten de echte knelgevallen worden geholpen. Dat is een kwestie van balans. Voor LTO is het moeilijk te bepalen welk bedrijf nu een knelgeval is of niet. Dat zijn immers ook onze leden.'
Vanaf volgende week houdt LLTB de regiobijeenkomsten in Limburg. Een kleine groep ondernemers was al actief aan de slag in de ondernemersgroep Fosfaat.
Zo ook Jan Jessen uit Einighausen. Hij hoort inmiddels al de eerste reacties vanuit zijn provincie. Die zijn over het algemeen wisselend. 'Het komt nooit voor iedereen goed. Veel bedrijven moeten inleveren of worden gekort. Zo zijn er ook bedrijven die op de peildatum minder dieren hadden dan normaal of nu bijvoorbeeld. Niemand wil graag inleveren', stelt hij.
Volgens Jessen staat of valt de acceptatie van de invoering van fosfaatrechten bij het inkomen. 'Bij een behoorlijke melkprijs heeft een ondernemer geld over om te investeren in productiecapaciteit dan wel fosfaatrechten. Dan valt de invoering minder zwaar dan momenteel, nu de melkveehouders het moeilijk hebben en velen moeite hebben met het betalen van de rekeningen.'
Daarbij is het de vraag hoe lang de fosfaatrechten blijven, misschien enkele jaren, misschien enkele decennia. Zelf verwacht Jessen dat de fosfaatrechten na vijf tot acht jaar overbodig worden, doordat de melkveehouderij vanzelf onder het fosfaatplafond terechtkomt.
'De komende jaren zie ik een aantal ondernemers stoppen. Ook verwacht ik dat we via de Kringloopwijzer en het verlagen van fosfor in het voer de fosfaatproductie ook verlagen. Wat dat betreft komen de fosfaatrechten iets te vroeg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer