België: voorstel verbod onverdoofde slacht

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) heeft een wetsvoorstel ingediend voor een totaalverbod op onverdoofd slachten, ook in erkende slachthuizen.

Belgi%C3%AB%3A+voorstel+verbod+onverdoofde+slacht
© Waterschap Peel en Maasvallei

Een mogelijk verbod ligt politiek gevoelig, omdat het bij verkiezingen stemmen kost. Zo zijn honderdduizenden Belgen moslim, en dat aantal zal de komende decennia nog fors toenemen.

Toch hoopt Sanctorum dat, als de voorstanders voor een totaalverbod (N-VA, Groen en sp.a) de daad bij het woord voegen, het totaalverbod op voldoende stemmen in de politiek kan rekenen, stelt hij in De Morgen.

Hypocriet

'Ik reken op mijn collega's om dit voorstel goed te keuren. Je kan niet voor dierenwelzijn zijn en tegen een verbod op onverdoofd slachten, dat zou echt hypocriet zijn', stelt Sanctorum in die krant.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voerde in 2015 al een verbod in voor onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het jaarlijkse Offerfeest, maar in erkende slachthuizen mag het nog het hele jaar door.

In België wordt naar schatting 22 procent van de kalveren, 11 procent van de runderen, 40 procent van de lammeren en 92 procent van de schapen onverdoofd geslacht volgens een religieuze rite. In vergelijking met andere landen uitzonderlijk veel, stelt De Morgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer