Voor+het+eerst+minder+zomerganzen
Nieuws
© Ruud Ploeg

Voor het eerst minder zomerganzen

Het aantal overzomerende ganzen is voor het eerst in veertig jaar gedaald. Dat blijkt uit de landelijke telling van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) uitgevoerd in juli 2015.

Deze cijfers laten zien dat de aantallen ganzen voor het eerst sinds de hervestiging en introductie van de grauwe gans, zo'n 40 jaar geleden, zijn gedaald.

Het aantal getelde ganzen kwam vorige zomer uit op 598.000. Dit is een afname van 1 procent ten opzichte van 2014. Toen werden 609.000 ganzen geteld.

Lichte afname

In de afgelopen jaren groeide het aantal ganzen jaarlijks met 20 tot 37 procent. De KNJV stelt vast dat die groei van de landelijke populatie nu voor het eerst is omgezet naar een lichte afname.

Wanneer dit zich voort blijft zetten, is de gevreesde toename tot 1,35 miljoen overzomerende ganzen in 2018 vrijwel uit beeld. De afname geldt voor alle soorten, behalve voor de nijlgans.

Lappendeken

De bejaging van ganzen valt nu onder de bevoegdheid van provincies. Volgens de KNJV levert dat een lappendeken aan wet- en regelgeving op. Daarnaast bezorgt het provincie en jager een grote hoeveelheid aan extra administratieve taken.

De Jagersvereniging pleit ervoor om de grauwe gans op de wildlijst te plaatsen. Daarmee laat de overheid zien dat de populatie ganzen zodanig groot is dat er duurzaam ganzen geschoten kunnen worden om op te eten.

Bovendien gelden dan landelijke eenduidige regels met veel minder bureaucratie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer