Handelsplatform energie voor iedereen

Het Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) komt in april met een onlinehandelsplatform voor energie. Dit platform is onafhankelijk en voor iedereen toegankelijk. Er liggen kansen voor glastuinders.

'Het is een handelsplatform voor de korte termijn, van een kwartier tot op weekbasis. Het is bedoeld voor producenten en grootverbruikers. Het nieuwe handelsplatform is afgestemd op de capaciteit van de participant', zegt directeur Pol van der Linde van ETPA.
In de nabije toekomst neemt de rol van kolen- en gascentrales af en komt er steeds meer energie van windmolens en zonnepanelen. Allemaal decentrale projecten. De rol van grote energiebedrijven als Nuon en Essent zal daardoor veranderen, denkt Van der Linde.
Met het handelsplatform kunnen producenten en grootverbruikers hun energieportefeuille optimaliseren en de flexibiliteit in het proces beter benutten. Deelname is volgens de directeur van EPTA betaalbaar voor iedereen.
Tijdens de Glastuinbouwdag in De Meern werden laptops uitgedeeld om de aanwezigen kennis te laten maken met het handelsplatform. Als het onlineprogramma in april operationeel is, kunnen deelnemers geld op het platform zetten en buiten de bank om energie kopen en verkopen.
'Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel geld ze in het systeem zetten. Ze blijven zelf de beschikking houden over het geld. We hebben voor deze werkwijze gekozen omdat het scheelt in de transactiekosten', legt Van der Linde uit.

Risico

Om het risico te beperken is de handel beperkt tot maximaal 69 megawatt. 'Als de eigen aansluiting 5 megawatt is, moet je de handel beperken tot 5 megawatt omdat je zelf anders niet kunt leveren of consumeren', luidt het advies van Van der Linde.
Het is mogelijk via een app op de mobiele telefoon te handelen, terwijl een tuinder in de kas rondloopt. Het is ook mogelijk de handel uit te besteden aan een broker en zelf inzicht te krijgen in de afgesloten deals. Er zijn plannen voor een handelsplatform voor gas en warmte.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer