Uitleg UDD-regels onder de loep

Veehouders krijgen snel meer duidelijkheid over de manier waarop regels op het gebied van diergezondheid toegepast horen te worden. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft dat beloofd.

In een Kamerdebat over dierziekten en antibiotica werd Van Dam donderdag aangesproken op de soms zeer stringente handhaving door de NVWA, met name van de UDD-regels. Volgens deze regels mogen veehouders voor maximaal 15 procent van hun dieren eerstekeuzeantibiotica in huis hebben.
Volgens Helma Lodders (VVD) is het voor veehouders en dierenartsen nog vaak onduidelijk welke criteria de NVWA hanteert. Zeker als dat leidt tot stevige boetes is dat 'frustrerend', aldus Lodders.
Van Dam erkent de problemen. Die blijken volgens hem ook uit een recente evaluatie van de werkwijze van de NVWA. Inmiddels voert de inspectiedienst 'structureel overleg' over de uitleg van de regels.
'Dat moet leiden tot meer helderheid en tot minder discussie over de uitleg van de regels', aldus de staatssecretaris. Hij meldde dat er binnenkort een aanvullend document komt met vragen en antwoorden over de UDD-regels.

Waardering voor veehouderij

In het debat klonk waardering voor de inspanningen van de veehouderij om het antibioticagebruik te verminderen. Zo zei Van Dam dat Nederland op de onlangs in Amsterdam gehouden EU-conferentie veel complimenten kreeg. 'Internationaal wordt erkend dat hier grote stappen zijn gezet. En dat als resultaat van een gezamenlijke aanpak van overheid en bedrijfsleven.'
Vanuit de Kamer werd benadrukt dat de sector het probleem al oppakte voordat de overheid met initiatieven kwam. Volgens Jaco Geurts (CDA) moet dat zo blijven. 'Het totale gebruik van antibiotica daalt en leidt tot vermindering van de resistentieproblemen. We moeten dit succesvolle beleid voortzetten en dat op een manier waarbij de sector zelf aan het roer staat.'
Van Dam bevestigde dat de resistentieniveaus in alle sectoren zijn gedaald. 'We zitten op de goede weg, maar we zijn er nog niet.'
In mei worden nieuwe SDa-cijfers bekend over het antibioticagebruik in 2015. Die maken duidelijk hoe ver de veehouderij nog verwijderd is van de doelstelling om het gebruik met 70 procent te verminderen ten opzichte van 2009. In 2014 was al 58 procent gerealiseerd.
Niet alle fracties in de Tweede Kamer zijn tevreden over de prestaties van de veehouderij. Volgens Frank Wassenberg (PvdD) vormt de sector 'een tikkende tijdbom voor de gezondheid van mensen en dieren'.
Tjeerd van Dekken (PvdA) merkte op dat de intensieve veehouderij 'letterlijk ziekmakend kan zijn voor mens en dier'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer