Nadenken over visie op gg-teelten

Genetische modificatie van landbouwgewassen is in sommige delen van de wereld al vanzelfsprekend. In Europa is nog discussie over de vraag hoever daarmee mag worden gegaan. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) nam daarin tot nu toe geen standpunt in, maar gaat zich er nu op beraden.

De laatste tijd staat de discussie over het toestaan van genetisch gemodificeerde (gg) teelten steeds meer in de belangstelling. Genetische modificatie is een breed begrip. Het komt erop neer dat er op een versnelde manier aanpassingen in het genoom van een plant worden gedaan om een gewenst resultaat te bereiken.
Dit gaat veel sneller dan via klassieke veredeling. Daarnaast kunnen eigenschappen van het ene naar het andere organisme worden overgezet.
De ontwikkelingen op het gebied van genetische modificatie gaan snel. Er bestaan veel technieken om gewenste eigenschappen versneld in een plant aan te brengen.
Onlangs heeft de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd om een nationaal afwegingskader voor genetisch gemodificeerde teelten op te stellen. Hierbij gaat het om de vraag of de in Europa toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen ook in Nederland toegelaten mogen worden. Oftewel: kan Nederland de in Europa toegelaten gg-gewassen weigeren?

Milieu- en veiligheidseisen

In Europa worden genetisch gemodificeerde teelten getoetst aan de hand van milieu- en veiligheidseisen. Zo is er op dit moment een genetisch gemodificeerd maisras in Europa, en dus in Nederland, toegelaten.
Het Nederlands afwegingskader gaat vooral over ethische en maatschappelijke criteria. Al snel kom je dan in de discussie hoe de landbouw er in Nederland uit moet zien. De angst is dat er grote monoculturen ontstaan.
Aangezien we al met regelgeving op het gebied van gewasdiversificatie te maken hebben, denk ik niet dat dit het gevolg van de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen is. Belangrijker is te bedenken met welk doel je gg-teelt in wilt zetten. Denk aan ziekteresistentie, opbrengstverhoging of kwaliteitverbetering, maar niet herbicideresistentie.
De vraag is: biedt het echt kansen voor de teler of zijn de grote multinationals de winnaars? Een brede toegang tot uitgangsmateriaal is en blijft belangrijk. Hierin moeten we niet in een afhankelijke positie van die bedrijven terechtkomen. De valkuil is dat je hier pas achter komt, als je er eenmaal aan begint.

Visie NAJK

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt gaat zich de komende maanden zich beraden over de ggo-discussie. Moeten en kunnen wij hier een visie over hebben?
Tot nu toe is deze er niet. Partijen die ons hiernaar vragen, kunnen we momenteel geen pasklaar antwoord geven. Ik moedig de leden van het NAJK daarom aan over ggo na te denken.

Doeko van 't WesteindeDagelijks bestuur NAJK,
portefeuille akkerbouw

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer