Veeartsen wijzen kalf langer bij koe af (video)

Dierenartsen zien grote veterinaire bezwaren om het kalf in de huidige rundveehouderij langer bij de koe te huisvesten. Zo wordt er op de overdracht van salmonella en paratuberculose gewezen.

Brancheorganisatie KNMvD ziet niets in de motie die door de Tweede Kamer is aangenomen. Staatssecretaris Martijn van Dam moet als gevolg daarvan een plan maken om kalveren langer bij de koe te laten.

'Ons advies is om het kalf direct bij de koe weg te halen, de koe leeg te melken en vervolgens direct een deel van de biest te verstrekken en nog een portie na vier tot vijf uur. Dat geeft het kalf een goede start', stelt Mark van der Heijden, voorzitter van de Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer bij de KNMvD.

Weerstandsopbouw

Door direct het kalf van de koe te scheiden, kun je gecontroleerd biest verstrekken, geeft Van der Heijden aan. Het kalf wordt zonder weerstand geboren, dus een snelle en goede weerstandsbouw via de biestopname is belangrijk.

'Als je het kalf bij de koe laat lopen, weet je niet wat het opneemt. Wanneer het dier bij de koe blijft lopen, loopt het kalf bovendien de kans om via de mest van de koe besmet te raken met bijvoorbeeld paratbc.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer