Bioplastic+slechter+dan+%27gewoon%27+plastic
Nieuws
© Studio Kastermans

Bioplastic slechter dan 'gewoon' plastic

Vergeleken met 'gewoon' plastic is de productie van bioplastic schadelijker voor het milieu. Bioplastics maken kost per saldo meer aardolie.

Dat blijkt uit een artikel in de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu van de VVM, het netwerk van milieuprofessionals die werken aan een duurzame toekomst.

Bioplastics op basis van herwinbare grondstoffen zijn geen alternatief. Eerste probleem is de enorme oppervlakte die nodig is om te voorzien in de plasticbehoefte.

Grote oppervlakte

Alleen al de jaarlijkse plasticconsumptie van Europa vereist een hoeveelheid landbouwgrond zo groot als de totale landoppervlakte van onze aardbol.

Verder kost de bewerking van de grond, het oogsten en verwerken van de gewassen de nodige energie. De productie van bioplastics is daardoor per saldo schadelijker voor het milieu.

Alles bij elkaar opgeteld, is voor de productie van 1 kilo bioplastic ongeveer 2 kilo aardolie nodig, terwijl de productie van 'gewoon' plastic ongeveer 1,5 kilo aardolie vergt.

Recyclen

De beste optie is volgens VVM maximaal recyclen. Alle plastics zijn goed te recyclen, mits ze eerst soort bij soort worden gesorteerd.

Niet-gesorteerd plastic is goed te verbranden. De energieopbrengst van veel plasticsoorten is vergelijkbaar met die van aardolie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer