LTO: lagere prijs helpt tegen mestfraude

De beste remedie tegen mestfraude is een betere mestverwaarding en het bereiken van een duurzaam evenwicht in de Nederlandse markt. Die zorgen immers voor lagere afzetprijzen.

Dat bepleit LTO Nederland in de aanloop naar het debat over het mestbeleid volgende week in de Tweede Kamer. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil een aantal mestintermediairs aanpakken omdat bij de verwerking en het transport fraude is geconstateerd.

Voor LTO Nederland staat voorop dat fraude en excessen in de mestmarkt aangepakt moeten worden omdat 'eerlijke ondernemers' worden benadeeld en fraude de doorontwikkeling van mestverwerking remt. Wel pleit LTO voor een structurele oplossing. Een betere mestverwaarding en meer evenwicht in de mestmarkt moeten zorgen voor lagere mestafzetprijzen.

Steun

Lagere prijzen verlagen volgens LTO de prikkel om wet- en regelgeving te omzeilen. 'Ook de maatregelen van het afgelopen jaar dragen hier aan bij en kunnen op onze steun rekenen', stelt Harry Kager, specialist Water & Bodem.

Een maatregel die voor LTO echter te ver gaat, is de invoering van een onafhankelijke monstername voor alle soorten vaste mest.

Kager: 'De maatregel dient wat ons betreft beperkt te blijven tot de dikke fractie na mestscheiding. Uit onderzoek blijkt dat dit een mestsoort is waar monsteruitslagen abnormaal zijn. Andere soorten vaste mest zijn ook onderzocht, maar daarbij was geen sprake van abnormale bevindingen.'

Betaalbare bemonstering

Ook wil LTO dat EZ uitzoekt hoe bemonstering van dikke fractie betaalbaar kan worden gemaakt, zodat nieuwe fraudeprikkels beperkt blijven. 'Te denken valt aan periodieke bemonstering van dikke fractie bij de productie van mineralenconcentraten', oppert Kager.

Per jaar gaat het om circa 170.000 vrachten vaste mest, waarvan dertigduizend met de dikke fractie. De bemonsteringskosten komen uit op minimaal 200 euro per vracht, aldus Kager. De extra kosten per ton vaste mest komen daarmee op 10 euro per ton. De gangbare afzetkosten van dikke fractie bedragen nu 20 euro per ton. LTO wil die gangbare kosten zo laag mogelijk houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer