Mengvoerproductie staat onder druk

De Europese mengvoerproductie zal dit jaar waarschijnlijk licht dalen. Dat verwachten analisten van de Europese federatie van veevoerfabrikanten Fefac. De daling komt vooral door een afname van de varkensvoerproductie.

De analisten voorspellen een daling van de varkensvoerproductie van 2 tot 3 procent, in de lijn met de voorziene daling van de productie van varkensvlees. De stijging van de vraag naar pluimveevoer kan dit gat niet dichten. Ook voor de rundveemarkt wordt Europees gezien een daling verwacht.
In Nederland liggen de verhoudingen anders, zegt directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi). De omzet van pluimveevoer is stabiel en blijft dat waarschijnlijk ook. De omzet van rundveevoer is vorig jaar met 5 tot 10 procent gestegen vanwege de groei van de melkveestapel. Dit jaar wordt het effect van deze groei genivelleerd en verwacht Nevedi nog een kleine plus.
'De ontwikkeling van de veevoermarkt in Nederland is sterk politiek bepaald', aldus Flipsen. 'Het fosfaatbeleid drukt op de markt in Nederland en maakt dat de Nederlandse situatie niet vergelijkbaar is met de Europese.'
Dat geldt voor de melkveehouderij, maar zeker ook voor de varkenshouderij. Dat deze markt een dalende tendens laat zien, is duidelijk. Hoe groot de daling zal zijn – 'een paar procent of 10 procent of meer'- is nu nog koffiedik kijken, stelt de directeur van Nevedi.
De slechte verdiensten in de varkenshouderij hebben de laatste tijd tot een daling van de mengvoeromzet geleid, stelt Jan Kamphof, directeur verkoop, innovatie en marketing van Agrifirm Feed. 'Het gaat nu weer wat beter, maar je hebt te maken met de waan van de dag.'

Spannend jaar

Een daling van de varkensvoeromzet is dan ook te verwachten, zegt de directeur. 'Het wordt een spannend jaar, maar we blijven geloven in de varkenssector en investeren daar ook in. De infrastructuur en kennisgraad zijn goed ontwikkeld en qua voerkosten per kilo vlees kunnen we goed meekomen met het gemiddelde in Europa.'
Voergroep Zuid, de coöperatie die vorig jaar is ontstaan uit het samengaan van Boerenbond Deurne en Isidorus Nederpeel, heeft relatief veel varkenshouders onder haar klanten. De coöperatie gaat uit van een stabilisatie tot een lichte plus voor dit jaar, na een sterke groei in het afgelopen jaar.
'Er zitten stoppers tussen onze klanten, vooral in de varkenshouderij. Die proberen we te compenseren met nieuwe klanten onder de toekomstgerichte varkenshouders', zegt woordvoerder Ernie Maas. De rundveehouderij en de geitenhouderij zijn groeimarkten voor de nieuwe coöperatie.
Maas signaleert de trend dat door de schaalvergroting steeds meer melkveehouders, maar ook varkenshouders, mengvoer gaan vervangen door losse grondstoffen. Deze opkomst van de zelfmengers moet niet worden onderschat, stelt Maas. 'Deze trend heeft effect op de mengvoermarkt. Daar moet je als mengvoerfabrikant op inspelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer