Veel eiwit via gehalten en melk

Fokken op veel eiwit door te kijken naar hoge gehalten of door veel melk: twee andere wegen die tot hetzelfde doel leiden. Iedere weg heeft plussen en minnen en voor iedere manier moeten boer, bedrijf en koeien geschikt zijn.

Pieter StokkermansBeide vormen van veehouderij kunnen zorgen voor een duurzame veestapel, bleek dinsdag tijdens de studieavond van het Platform Roodbont in Laren.
Rutger Ogink uit Albergen is een echte gehalteman. Zijn vader gebruikte al in 1978 de MRIJ-stier Gerda’s Gustaaf, een stier met een goed afkalfgemak, maar daarnaast een echte eiwitvererver. Het wekte de interesse voor het belang van het fokken op eiwitgehalten. Zo geven zijn 103 melkkoeien gemiddeld 8.581 kilo melk met 4,81 procent vet en 3,83 procent eiwit.
‘In de melkprijssystemathiek wordt voor eiwit betaald. Door de hoge gehalten ligt onze melkprijs 3 cent hoger dan gemiddeld. Doordat de koeien minder melk geven, zijn ze eerder drachtig. Ook neemt de levensduur toe. Doordat ze minder verschralen, is de restwaarde ook hoger. Bij de slacht wegen de dieren zeker 300 kilo’, vertelt Ogink.
Een ander positief punt van de focus op gehalten is dat de koe lactaties kan maken. ‘Je kunt de opfokkosten van een dier over meer lactaties uitsmeren, terwijl snel wordt geïnsemineerd.’
Om tot deze prestatie te komen, is een goede balans tussen stalomstandigheden, voeding en arbeid nodig. Hier hoort een robuuste koe bij. Ogink haalt daarbij een levensproductie bij afvoer van boven de 40.000 kilo.

Persistentie

Dat lukt ook Jan en Ronald Poppe uit Zwolle. Zij kiezen ervoor om vooral te fokken op kilo’s eiwit. ‘Het fokdoel is vooral kilo’s eiwit en vet, waarbij persistentie ook belangrijk is. Datzelfde geldt voor een functioneel exterieur.’ De melkproductie van hun 280 melkkoeien komt boven de 11.500 kilo uit met een laag vet- en een normaal eiwitgehalte.
‘Je moet een koe hebben die melk wil geven. Een Fleckviehkoe stopt na 200 dagen met melk geven en droogt op en is dus niet het gewenste type’, zegt Jan Poppe, die op de studieavond sprak over zijn bedrijf. Hij heeft koeien die na 305 dagen 28,2 kilo melk geven met 4,61 procent vet en 3,78 procent eiwit.
‘De laatste melk heeft daarbij hogere gehalten. Doordat de koe langere lactaties maakt, kalft ze minder. Dat is positief voor de levensduur. Een lange tussenkalftijd geeft minder stress bij koe en boer.’ Zo had het bedrijf een Fidelity-dochter die afkalfde op 2 jaar en 3 maanden en vervolgens in een lactatie van 919 dagen 33.152 kilo melk gaf met 4,43 procent vet en 3,56 procent eiwit. ‘Die geeft veel melk zonder problemen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer