LTO wil investeringsregeling

Groningen - LTO Noord Groningen wil een investeringsregeling voor agrarische bedrijven in het aardbevingsgebied. Hiervoor zal ze maandag pleiten tijdens het rondetafelgesprek over het gaswinningbesluit in de Tweede Kamer.

Tienke WoudaVolgens LTO Noord moeten er naast een bedrag voor schade en een regeling via de bank meer vormen van financiering komen voor ondernemers die vanwege de aardbevingen nieuw willen bouwen.
‘Investeringen via nieuwbouw zijn essentieel en zorgen voor een blijvend toekomstperspectief’, geeft de organisatie aan. Het gaat om een financiering die vergelijkbaar is met een ruilverkavelingsfonds.
‘Het moment hiervoor is goed omdat de overheid nu goedkoop geld kan lenen’, stelt LTO Noord. De organisatie gaat uit van minimaal 250 bedrijven die deelnemen aan de investeringsregeling. ‘De regeling moet breed toegankelijk zijn.’

Zonnepanelen

Daarnaast vraagt LTO Noord Groningen het ministerie van Economische Zaken zo’n 2 miljoen euro te reserveren voor het verwijderen van asbest van agrarische bedrijven die vanwege de aardbevingen versterkt moeten worden. Ook voor de aanleg van zonnepanelen moet geld worden gereserveerd.
Bovendien pleit de organisatie voor continuering van de regeling waardevermeerdering en handhaving van het Agroteam van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarmee LTO Noord Groningen nauw samenwerkt. ‘Dit om blijvende aandacht te houden voor de continuïteit van kennis en ervaring bij de uitwerking van de landbouwopgaven.’

Onderzoek woongedeelte

Een ander punt waarvoor LTO Noord Groningen pleit, is om op korte termijn onderzoek te doen naar het woongedeelte van agrarische bedrijven.
‘Over de kwetsbaarheid van agrarische bedrijfsgebouwen en aardbevingsbestendige nieuwbouw bestaat nog onzekerheid. De meest voorkomende woningtypen zijn onderzocht in welke mate ze bestand zijn tegen aardbevingen. Voor boerderijen en andere agrarische opstallen is dat nog niet gebeurd.’
Naast LTO Noord nemen onder andere de NAM, het KNMI, de Groninger Bodembeweging en de ombudsman deel aan het rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.
De leden van de Tweede Kamer willen op deze manier meer input krijgen voor de behandeling van het gaswinningsbesluit Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer