Bollentelers starten coöperatie

Noord-Holland Noord - Negen Noord-Hollandse bloembollentelers hebben een coöperatie opgericht om hun weg naar verduurzaming gestalte te geven.

Koen van WijkDe coöperatie NLG Holland komt voort uit het netwerk ‘Natuurlijk leven, natuurlijk telen’ en zoekt naar een schonere teelt via kennisontwikkeling en -deling.
‘De vorm is nieuw, maar het doel blijft om met minder chemie goede bollen te telen. We stellen daarvoor een gezond bodemleven centraal’, vertelt bollenhandelaar en voormalig kweker Rob Tamis. Hij is aangesteld als voorzitter en zal ook een deel van de gezamenlijke oogst proberen te vermarkten.
De coöperatie heet voluit NLG Holland, ‘Natural Living and Growth Holland’ en is opgericht met geld van de oprichters en financiële steun van de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Medemblik. Een coöperatie geeft meer mogelijkheden in organisatie en financiering, stelt Tamis.
Greenport Noord-Holland Noord wil de telers ook ondersteunen. ‘Er ligt een aanvraag voor Europese subsidie klaar, zodat we hun onderzoeksvragen kunnen opnemen in ons innovatieprogramma’, aldus Jeroen Noot, netwerkcoördinator van Greenport Noord-Holland Noord. Proeftuin Zwaagdijk is al aangehaakt met begeleiding bij het onderzoek van de telers.
Volgens Tamis heeft elk lid zijn eigen motivatie om in te stappen, maar allen hebben de cultuuromslag gemaakt naar bodemgezondheid als speerpunt.
‘Of ze nu op klei telen in West-Friesland of in het Noordelijk zandgebied, de problemen zijn hetzelfde. Onze telers werken met diverse groenbemesters, ploegen minder en passen akkerrandbeheer toe. Alles tot doel de bollenteelt te verduurzamen’, legt de voorzitter uit.
Om kennis te vergroten en te delen heeft de coöperatie vier workshops georganiseerd onder de noemer Bollenteelt 4.0. Daar delen de leden hun ervaringen en geven deskundigen uit andere disciplines presentaties. Er komen tientallen telers op af, ook van buiten de regio.
Ondertussen werkt de groep aan een een eigen productlabel tussen gangbaar en biologisch in.

Duurzaam label

Tamis: ‘We hebben interesse van diverse overheden die onze duurzaam geteelde bollen willen afnemen. Voor steeds meer gemeenten is dat een speerpunt. Het helpt ons als we die duurzaamheid met een label kunnen garanderen.’
Het label moet ook een meerprijs opleveren, zodat de coöperatie blijvend kan werken aan haar doelstellingen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer