'Fraudemaatregel vaste mest schiet zijn doel voorbij'

1 Wat is de aanleiding van de brief?

Toenmalig staatssecretaris Shanon Dijksma stuurde in oktober een brief aan de Tweede Kamer waarin ze stevige maatregelen aankondigde om de naleving van de Meststoffenwet te verbeteren. LTO en NVP kunnen instemmen met het merendeel van de antifraudemaatregelen die worden genoemd, maar niet met de voorstellen voor onafhankelijke monstername van vaste mest.

2 Waarom niet?

Hierdoor dreigt een onwerkbaar en onbetaalbaar systeem te ontstaan.
LTO en NVP zijn niet tegen onafhankelijke monstername van de dikke fractie na mestscheiding, maar vinden dat moet worden voorkomen dat er bij elk transport een onafhankelijke monsternemer moet komen voor een uitvoerig bemonsteringsproces.
De kosten kunnen dan gemakkelijk oplopen tot 500 euro of meer per vracht.

3 Wat is het alternatief?

LTO Nederland en de pluimveehoudersvakbond willen ruimte voor het toepassen van partijbemonstering, waarbij het monster geldig is voor meerdere vrachten dikke fractie na mestscheiding uit de betreffende partij. De organisaties willen meewerken aan een werkbare invulling hiervan.
Daarnaast vragen de organisaties aandacht voor situaties waarbij veehouders het complete bedrijfsoverschot afzetten naar een specifieke mestverwerker. Bij deze geborgde ketens is onafhankelijke monstername niet nodig, vinden LTO en NVP.

4 Om welke mest gaat het?

Een duur systeem van onafhankelijke monstername schiet zijn doel voorbij voor vaste mestsoorten waarbij de fraudedruk niet aanwezig is, stellen LTO en NVP. Daarbij doelen ze op in de markt zeer gevraagde mestsoorten als stromest, paardenmest, champost, konijnenmest, nertsenmest en pluimveemest.
Deze meststromen kunnen goed worden afgezet, waardoor fraudeprikkels ontbreken.

5 En de andere mest?

Het ontbreken van fraudeprikkels is volgens LTO en NVP de eerste prioriteit om fraude tegen te gaan. Dat betekent dat producten uit mestverwerking tot waarde moeten worden gebracht in de markt. Door het bereiken van een duurzaam evenwicht in de mestmarkt worden lagere mestafzetprijzen gerealiseerd. Die lagere mestafzetkosten verlagen de prikkel om niet aan wet- en regelgeving te voldoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer