Sprookjesboom smaakt naar meer

‘Onze alocasia ‘Dragon scale’ met zijn bijzondere bladtekening leende zich daar goed voor ‘, vertelt hij. Het werd een sprookje over een draak, waar ook de Efteling in voorkwam. Door de QR-code op het etiket te scannen zou de koper het verhaal kunnen lezen.
Maar dan was wel de toestemming van de Efteling nodig om de naam te mogen gebruiken. De Efteling had inderdaad wel belangstelling, maar niet voor één losstaand product. Het zou een hele lijn kunnen worden. Bij de brainstorm over meer mogelijkheden brak al snel het gouden idee door: de Sprookjesboom.

Plastic stam

Dat is een bestaand concept van de Efteling. De boom, met een gezicht in de stam, staat in het attractiepark en is onderdeel van een verhaal over de bewoners van het Sprookjesbos. Er is een openluchtshow, een film, een musical, een app.
En in de Efteling-winkels was een plastic model van de boom te koop. Lokers kwam op idee om de plastic stam te gebruiken, maar er een ficus in te zetten, waarvan de bladeren boven het stammetje met het gezicht uitsteken. Het gaat om ficus ‘Green kinky’, één van de nominaties voor de Glazen Tulp.
Het was meteen een succesnummer. De levende sprookjesboom is een van de best verkochte artikelen in de winkels van de Efteling. Behalve in het pretpark zijn ze te koop in tuincentra en op kerstmarkten en zijn er acties geweest bij supermarktketens in Nederland. In België wordt ook veel verkocht via Facebook.

Andere klanten

De potten staan in een potcover met steeds verschillende opdruk. Inmiddels zijn er zes verschillende versies in vier talen: naast de ‘gewone’ Sprookjesboom versies voor Valentijnsdag, Moederdag, Pasen of speciaal gericht op jongens of meisjes. Momenteel is er de winterversie, die aansluit op de Winter Efteling en de kerstperiode. Alles wordt verkocht in samenwerking met het attractiepark.
Door dit product is de kwekerij in een andere fase terechtgekomen. ‘We hebben de belangstelling gewekt van heel andere potentiële klanten, bijvoorbeeld uit de wereld van de lifestyle of woondecoratie’, vertelt mede-eigenaar Niels de Groot. ‘Plekken waar nu nog nauwelijks planten verkocht worden.’
En bij de plantenhandel is het beeld van het bedrijf sterk veranderd. ‘De handel vertrouwt er meer op dat wij met goede ideeën komen. Verder zijn we zelf heel anders gaan nadenken over onze planten. Kun je bijvoorbeeld iets doen in combinatie met muziek of met geur?’
Denken in concepten is al langere tijd een trend in de potplantenwereld. Meestal komt dat echter niet verder dan de combinatie van een plant met een mooie pot. ‘We hebben eerder al de serie Dai Fugo bedacht, arrangementen in een schaal met een Japans tintje’, vertelt De Groot. ‘Maar dat is nog geen concept. Een concept is een verhaal met emoties, waarmee je het product verbindt.’
In De Groots kantoor staan tal van probeerversies: potcovers met andere thema’s, grote soepkommen met opdruk waar een potmaat 12 centimeter in past, een serie koffiemokken. Ook de draak van de Efteling blijft trekken, hoewel het met de alocasia ‘Dragon scale’ niets geworden is. ‘We willen daar toch iets mee. Er zit wel iets in de pijplijn’, geeft hij aan.

Koffiegeur

Een concreet concept dat volgend jaar op de markt komt zijn koffieplantjes in potten die geuren naar koffie, een samenwerking met Growfun, dat de potten produceert. De geur is zo echt dat je meteen zin in koffie krijgt. De potten bestaan in meer geuren, zoals lavendel, vanille, sinaasappel en citroen.
‘We telen zelf voornamelijk groene planten. Dus als we op dit vlak verder willen, moeten we samenwerken met andere kwekers’, vertelt De Groot.
Na het succes van de Sprookjesboom is het natuurlijk moeilijk om iets te bedenken wat net zo sterk aanslaat. Maar de denkrichting heeft definitief wortel geschoten.
Ondertussen gaan de gewone productie en afzet van groene kamerplanten en perkgoed gewoon door. Dat blijft de hoofdmoot (zie kader). De concepten dragen tot nu toe voor een klein deel bij aan de omzet, maar de uitstraling is groot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer