‘Krappe norm averechts’

Scherpe mineralennormen staan haaks op de milieudoelen, stelt voorzitter Jan Roefs van de ZLTO-vakgroep Vollegrondstuinbouw.

‘Wij hebben heel sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat een positieve organischestofbalans leidt tot een betere milieukwaliteit’, zegt Roefs. ‘Het stikstofoverschot is dus niet maatgevend voor de hoeveelheid nitraat in de bodem.’
Dit blijkt volgens hem uit onderzoek op PPO-proefbedrijf Vredepeel, waar de vakgroep aan bijdraagt. Dat onderzoek biedt inzicht in de relatie tussen organische stof, opbrengst en uitspoeling van mineralen.
Volgens Roefs zorgen de krappe normen voor een ‘ongewenste neerwaartse spiraal’. Want telers willen alle mineralen benutten voor de gewassen. Kunstmest is daarbij het meest efficiënt. Dat gaat ten koste van organische meststoffen en groenbemesters. Dat heeft volgens Roefs niets te maken met duurzaam bodembeheer, terwijl iedereen dat wil.
Roefs: ‘Het huidige beleid werkt zowel voor de teler als voor het milieu verkeerd. Zolang er sprake is van overbemesting, is er wel degelijk een relatie tussen stikstofoverschot en nitraatgehalte. Bij de huidige normen, waar in een aantal gebieden zelfs onder de gewasbehoefte moet worden bemest, is die relatie er uiteraard niet. Nu blijkt zelfs dat hij negatief is. Daarmee werkt het aanscherpen van normen averechts voor het milieu.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer