Chitwoodi is last hele sector

LTO-bestuurder Upt Hiddema stelt voor om van elke pootgoedteler een bijdrage van ongeveer 6 euro per hectare te vragen voor compensatie van pootgoedpercelen met chitwoodi-aantasting.

Tijdens aardappelavonden van LTO peilt Hiddema de meningen over een gezamenlijke bijdrage. Op een bijeenkomst in Zuid-Beijerland deze week waren de aanwezige pootgoedtelers positief over het voorstel. Eerder had ook in Friesland een meerderheid geen bezwaar.
Hiddema noemt de bijdrage een gebaar van solidariteit. 'De beheersing van chitwoodi is een gezamenlijk belang. We willen allemaal graag onze grenzen openhouden.'
Door besmetting met chitwoodi verliest pootgoed zijn status en kan het alleen nog afgezet worden voor consumptie. Een bijdrage van ongeveer 6 euro voor elke hectare pootgoed is volgens Hiddema genoeg om besmette percelen voor 5.000 euro per hectare te compenseren. Hij gaat uit van een besmet areaal van 50 hectare per jaar.
De compensatieregeling zou een onderdeel kunnen zijn van de Pootgoed Versterkende Maatregelen (PVM), waarvoor LTO en NAO een stichting aan het oprichten zijn. Doel is de druk zover terug te dringen dat NVWA chitwoodi niet meer aanmerkt als quarantaine-aantasting.
Hiddema meldt dat alleen pootgoedtelers in aanmerking komen voor schadeloosstelling als ze meedoen aan PVM en voldoen aan de voorwaarden om de kans op chitwoodibesmetting te beperken. Ook moet een vooraf gestoken grondmonster van het betreffende perceel vrij zijn van chitwoodi.
Na afloop van de sectoravonden van LTO moet blijken of er draagvlak is voor de collectieve bijdrage, aldus Hiddema. 'Dan gaan we het verder uitwerken.'
Kernactiviteit van PVM is het aantonen van een correlatie tussen grondonderzoek vooraf en de PCR-toets van knollen op chitwoodi door keuringsdienst NAK. Hiddema: 'We willen graag vóór het teeltseizoen weten of een perceel wel of niet besmet is.'

Vrijstelling PCR-toets

Voor het correlatieonderzoek is via PVM en ook door NAK inmiddels 300 hectare bemonsterd. Het betreft percelen zowel binnen als buiten de chitwoodicirkels. NVWA gaat van deze percelen komend jaar tussen de loofdoding en oogst al knolmonsters nemen uit de rug.
'Als sprake is van correlatie, dan proberen we via NVWA een vrijstelling te krijgen voor de PCR-toets op chitwoodi bij pootgoedtelers in de aangewezen gebieden. Mogelijk lukt dat zelfs al met terugwerkende kracht voor de oogst van 2016.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer