Project Schoonebeek gestopt

Schoonebeek/Coevorden - Waterschap Vechtstromen zet een punt achter de plannen om de loop van het Schoonebeekerdiep aan te passen. Volgens het waterschap blijkt de extra wateropvang die daarmee zou worden gecreëerd niet nodig.

Joost de la CourtEerder zei het waterschap het project in ieder geval tot 2017 uit te stellen. Uitvoering zou op korte termijn niet kunnen zonder de waterschapslasten te verhogen. Het bleef daarom bij de aanleg van een proefstrook.
Hermeandering van de waterloop en aanleg van verbrede natuurlijke oevers in de waterloop tussen Nieuw-Schoonebeek en Schoonebeek zou het achterland vrijwaren van wateroverlast. Waterberging in het gebied Weijerswold is voor Vechtstromen niet meer nodig.
Woordvoerder Annelies Goedhart van Vechtstromen sluit overigens niet uit dat op termijn in het stroomgebied van het Schoonebeekerdiep een vorm van waterberging toch weer wordt opgepakt. ‘Maar het laten meanderen en de oever verbreden tot 100 meter gaan we niet meer doen.’
Provincie Drenthe houdt vooralsnog wel vast aan de waterberging bij Weijerswold. Ze wil een hydrologische doorberekening van het hele gebied afwachten voordat daarover een besluit valt.
Het waterschapsbestuur stelt vast dat Coevorden voorlopig voldoende is beschermd tegen hoog water. Zo wordt in de nabijheid van de woonwijk Ossehaar een waterbergingsgebied aangelegd. ‘Het is een van de projecten die wel zinvol zijn om door te zetten’, zegt Goedhart. Vechtstromen heeft daarover inmiddels afspraken gemaakt met gemeente Coevorden.

Toejuichen

Voorzitter Jan Horring van LTO Noord Schoonebeek reageert blij verrast op het afblazen van het hermeanderingsproject. ‘We vonden altijd al dat het te veel grond en te veel geld kostte. De laatste tijd was alleen sprake van versobering van het project. Daar zouden we al baat bij hebben gehad. Maar dit juichen we alleen maar toe.’
Naast het verlies aan landbouwgrond was het vooral de dreigende verdere vernatting die veel boeren niet lekker zat. Ter bescherming van het nabijgelegen Bargerveen worden namelijk al natte bufferzones aangelegd. Boeren verwachten dat van daaruit ook meer water afstroomt richting Schoonebeekerdiep. Het project had voor de agrarische sector geen meerwaarde en landbouwgrond werd opgeofferd in een gebied met grondschaarste.
Ook met de gemeenten Hardenberg, Ommen en Emmen is Vechtstromen in gesprek over het vervolg van het Lokaal Bestuursakkoord Water.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer