Meer+sanering+wijken+Schoonebeek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer sanering wijken Schoonebeek

Stichting Bodembeheer Schoonebeek (SBS) gaat binnenkort nog zes voormalige veenwijken saneren. Inmiddels gebeurde dat al met drie wijken.

De waterlopen zijn in het verleden gedempt met afval en worden nu vaak gebruikt door de landbouw. SBS heeft de verontreiniging bij de gedempte wijken in beeld laten brengen.

Onderzoeken

De resultaten van deze onderzoeken zijn gebruikt om verdere maatregelen te nemen en om de volgorde te bepalen waarin deze zullen worden uitgevoerd. Vorig jaar is daarom wijk 1 gesaneerd.

De wijken in Zuid-Drenthe zijn in het verleden gedempt met verontreinigde grond of afval. De stichting moet de gezondheidsrisico's wegnemen en zorgen dat de bodem voldoet aan de landbouwkundige normen.

Maatregelen

Inmiddels is ook de sanering van wijk 1A en 1B afgerond. Uit monitoring is gebleken dat bij de wijken 3D en 3, 4 en 5 de teelaarde te dun is. Deze voldoet zo niet meer aan de kwaliteitsnormen die zijn afgesproken. Daarom worden ook bij deze wijken aanvullende maatregelen getroffen.

De overige wijken voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het landbouwkundig gebruik. Daarom zijn voor deze wijken geen maatregelen noodzakelijk. Wel zullen de deklaag en het grondwater regelmatig worden gecontroleerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer