Kamer vraagt om simpeler mestbeleid

Maak het mestbeleid simpeler en zorg dat mineralenconcentraat kan worden ingezet als kunstmestvervanger. Die wens heeft de Tweede Kamer neergelegd bij staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). Het is een van de resultaten van het debat over de landbouwbegroting voor 2016.

Kamer+vraagt+om+simpeler+mestbeleid
© Dirk Hol

Jan van LiereAan het eind van het vorige week gehouden landbouwdebat dienden de verschillende fracties meer dan vijftig moties in, allemaal bedoeld om het beleid van de staatssecretaris bij te sturen. Een veelheid aan wensen kwam voorbij, variërend van het verzoek van de SP om meer landbouwgrond om te zetten naar natuur tot de vraag van de PVV om een laag btw-tarief voor dierenartsen.
Beide moties werden verworpen, net als de meeste andere. Slechts tien moties kregen een meerderheid. Een daarvan was de motie van Jaco Geurts (CDA) die het kabinet vraagt om te stoppen met de opeenstapeling van regels in het mestbeleid.

Verbetering waterkwaliteit

Geurts wees op de vooruitgang die is geboekt is met waterkwaliteit en op de innovaties op het gebied van mestverwerking en mineralenconcentraat. Bij de onderhandelingen in Brussel over het nieuwe actieprogramma Nitraatrichtlijn moet daar rekening mee worden gehouden. Nederland kan inzetten op een simpeler mestwetgeving en toepassing van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger meent Geurts, gesteund door een Kamermeerderheid.
LTO Nederland is blij dat deze motie is aangenomen. LTO legde deze wensen al herhaaldelijk in Den Haag neer. Dat ook de Tweede Kamer het nu zo nadrukkelijk aan Van Dam voorhoudt, versterkt de druk op de staatssecretaris.
De VVD maakte zich sterk voor het wegnemen van belemmeringen die de precisielandbouw ondervindt van wet- en regelgeving. De regelgeving staat nieuwe ontwikkelingen soms in de weg. Woordvoerder Helma Lodders wijst erop dat de precisielandbouw sterk in opkomst is en meerwaarde heeft voor zowel de agrarische sector als voor voor natuur en milieu.
Lodders diende daarom een motie in die Van Dam vraagt grondig onderzoek uit te laten voeren naar de knelpunten. Vervolgens zou hij een plan van aanpak moeten presenteren om verbetering te brengen in de situatie. De motie kreeg brede steun.
Een andere motie van Lodders vraagt om de Kamer én de agrarische sector tijdig te betrekken het bepalen van een Nederlands standpunt voor de tussentijdse evaluatie van het GLB in 2017. Ook die is aangenomen.
Het voorstel van Sjoera Dikkers (PvdA) om het verkopen van vlees onder kostprijs wettelijk te verbieden, haalde het niet. Dikkers wilde Van Dam een jaar tijd geven om een convenant af te sluiten met de supermarkten. Lukt dat niet, dan zou de regering wettelijke maatregelen moeten afkondigen.
Van Dam (EZ) had de motie ontraden. Een meerderheid van de Kamer volgde zijn advies en stemde tegen.

Weidevogels

Een concreet resultaat van het begrotingsdebat is dat de komende drie jaar extra geld beschikbaar komt voor weidevogelbeheer. De Tweede Kamer stemde voor een amendement van PvdA en GroenLinks om 500.000 euro vrij te maken op de begroting van het ministerie van EZ. Door te schuiven in het budget voor natuur kunnen extra maatregelen in de kerngebieden voor weidevogelbescherming worden gefinancierd.
De indieners van het amendement vinden dat het geld zoveel mogelijk ‘in de wei’ moet landen. Dat kan bijvoorbeeld door het inrichten van een pilot of een experiment dat een directe bijdrage levert aan de bescherming van weidevogels.
Naast de provincies en beheerscollectieven zouden ook andere partijen in de keten, zoals de Vogelbescherming, erbij betrokken moeten worden. De rijksoverheid beslist over de besteding van het geld.
De Kamer nam tegelijk een motie aan die de regering vraagt aan te sturen op de inzet van meer EU-geld voor weidevogelbeheer. Daarbij denken indieners PvdA en GroenLinks aan gelden uit de tweede pijler en uit het vergroeningsdeel binnen de eerste pijler van het GLB.
Pogingen van Kamerleden om meer geld vrij te maken voor de NVWA en voor het groene onderwijs, leden schipbreuk. Alle amendementen en moties die daarom vroegen, werden verworpen. Een meerderheid van de Kamer staat nog steeds achter de eerder aangenomen motie die Van Dam verzoekt om het groene onderwijs over te hevelen naar het ministerie van OCW.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer