‘Weidevogel combineren met weidegang’

Investeringen in weidevogels liggen gezien de Brusselse voorwaarden niet voor de hand. In combinatie met weidegang zou dit wel kunnen, stelt de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Mike SchellartLTO reageert hiermee op het plan van aanpak voor versterking van het weidevogelbeheer van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). Hij wil hiervoor onder meer een deel van de 29,94 miljoen euro inzetten die Nederland krijgt van de Europese Commissie om de zuivelsector en de varkenshouderij te ondersteunen.
De LTO-vakgroep pleit ervoor dit geld ‘dicht op het boerenerf terecht te laten komen’. Voorwaarde van Brussel is immers dat het geld voor de boer is bestemd. ‘Daarbij willen we een impuls geven aan het verder verduurzamen van de zuivelketen’, zegt de vakgroep.
Dat kan door melkveehouders te belonen die een investering doen die hieraan bijdraagt. ‘Biodiversiteit is een onderdeel van de duurzame zuivelketen, maar investeringen in weidevogels liggen gezien de Brusselse voorwaarden niet voor de hand. In combinatie met weidegang zou dit wel kunnen’, stelt de LTO-vakgroep. De gesprekken over besteding en uitvoering lopen nog.
Van Dam wil met provincies, agrarische collectieven en natuurorganisaties een plan van aanpak opstellen om ‘de afname van weidevogels en de achteruitgang van de natuur een halt toe te roepen’, zo schrijft hij de Tweede Kamer deze week.
Het landelijk netwerk van veertig collectieven van boeren krijgt hierin een belangrijke rol. Die collectieven vormen de kern van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuurbeheer, dat vanaf 1 januari van start gaat.
Verder stelt Van Dam 200.000 euro beschikbaar voor een lectoraat over de weidevogels aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook steekt hij 500.000 euro in een buitengewone leerstoel agrarisch natuurbeheer die tot en met 2020 wordt gehuisvest bij Wageningen UR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer