Starre regels voor saldering zonnestroom moeten weg

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat schreef in Nieuwe Oogst van 21 november een column over vergroening van het belastingstelsel. Aan de punten die Maat noemde, wil lezer Ben Beijsens uit Hoogeloon er één toevoegen.

Starre+regels+voor+saldering+zonnestroom+moeten+weg
© Douwe Korting

Ben BeijsensMaat pleitte in zijn column voor een fiscaal klimaat dat ondernemers niet ontmoedigt en afremt, maar juist prikkelt en stimuleert. De overheid zit volgens hem nog te vast op het spoor van ‘wie energie verbruikt, moet belasting betalen’. De denklijn van de overheid moet volgens de LTO-voorzitter worden: maak schone energie aantrekkelijk en moedig de productie van schone energie aan door deze fiscaal te ontzien.
Hij pleit er onder meer voor om kleinschalige energiecoöperaties vrij te stellen van energiebelasting, het belastingstelsel groener te maken en ondernemers die broeikasgassen vastleggen of reduceren te belonen.
Ik wil daaraan toevoegen dat er nog een onnodige grote hobbel is bij de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Dat is het feit dat je alleen je verbruikte en opgewekte stroom op hetzelfde adres mag salderen.
Niet alle daken staan mooi op het zuiden en sommige hebben te veel schaduw. En een groter project is per kilowattuur goedkoper dan een individueel project bij bijvoorbeeld een woonhuis.
De rijksoverheid predikt aan de ene kant dat we moeten investeren in groene energie en aan de andere kant houdt ze die investeringen tegen door vast te houden aan die regel. Waarschijnlijk onder invloed van de energiebedrijven die zelf stroom willen blijven leveren opgewekt door hun kolencentrales.
Wanneer die starre regels weg zouden zijn, zou de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ gecombineerd kunnen worden met kleine projecten of door een verkeerd gericht dak niet-haalbare projecten. Dan is het mogelijk meer dan de bekende 50.000 kilowattuur aan zonnepanelen te leggen en dat toch nog af te stemmen op het gezamenlijke eigen gebruik, waardoor onderbetaalde teruglevering niet meer hoeft.
Laat overheid, boeren en burgers samen investeren in asbestverwijdering en groene energie. Dat kan een extra boost geven, zodat we samen de klimaatdoelstellingen wel kunnen halen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer