Saneren van asbest met riet onder de platen

Het saneren van een dak met asbestplaten waaronder riet ligt, brengt hoge kosten met zich mee. Er kunnen stukjes asbest in het riet zitten en het riet moet worden schoongemaakt of soms worden afgevoerd.

Na het verwijderen van de asbestplaten moeten stukjes asbest worden opgeraapt en het dak (inclusief spanten en dergelijke) stofvrij worden gemaakt. Als het dak daarna wordt vrijgegeven, kunnen de nieuwe platen worden gelegd. Hoe slechter de platen zijn, hoe meer stukjes eraf vallen. Het is dus belangrijk om voorafgaand aan de werkzaamheden met de saneerder het dak te bekijken en in te schatten wat de kosten zijn.
De saneerder kan meestal de toestand van de rietlaag van tevoren inschatten. Wanneer het asbestverdachte riet moet worden afgevoerd, hoeft het uiteraard niet te worden schoongemaakt en vindt de eindcontrole na afvoer plaats.
Als niet duidelijk is of het riet weg moet, kan eerst circa 100 vierkante meter van het dak worden gesaneerd. Het vrijgavebureau bekijkt dan of het dak kan worden vrijgegeven of niet. Indien het riet moet worden afgevoerd en de kosten daardoor te hoog worden, is het mogelijk om ervoor te kiezen om de rest van het dak nog niet te saneren.
Om verrassingen te voorkomen, kunnen eventuele kosten van het verwijderen van riet als optie in de offerte worden opgenomen. Ook is het belangrijk om een asbestsaneerder te kiezen die ervaring heeft met het saneren van riet.
Meer informatie is te vinden op www.agroasbestveilig.nl/praktijkbladen. Op deze website staan ook andere praktijkbladen, een quickscan voor advies op maat en een kaart met een overzicht van collectieve saneringstrajecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer