Bedrijfsstrategie gaat over de kop

Met de bedrijfsuitbreiding is de focus van het ondernemersstel totaal gewijzigd. Van het produceren van vleesvarkens in het concept Keten Duurzaam Varkensvlees zijn ze overgestapt op het produceren van kwaliteitsbiggen in het Elite Varkens-concept. Deze koerswijziging heeft gevolgen voor het zeugenras waarmee familie Gijsbers tot nu toe altijd heeft gewerkt. Op beide locaties wordt de genetica namelijk gelijkgetrokken. Dit betekende een switch van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin naar PIC-NL.
Met de conceptverandering ging in de bedrijfsvoering ook het nodige op de schop. Produceerden de varkenshouders voorheen beren en gelten, nu moeten ze het castreermes weer gebruiken. Ze richten zich namelijk op het bedienen van het topsegment van de biggenmarkt in Duitsland. Dit betekent volle vrachten met onberispelijke koppels borgen en gelten afleveren bij Duitse vleesvarkenshouders.
‘Alleen het neusje van de zalm gaat naar onze oosterburen. Zij zijn bereid een goede prijs te betalen voor topkwaliteit. Zit er slechts een puntje aan een big, dan gaat dat dier niet op transport. In de eigen vleesvarkenshokken kan ik uitgeselecteerde biggen prima tot waarde brengen’, vertelt Gijsbers.
Tot de uitbreiding konden de varkenshouders het werk prima samen aan. Wekelijks werden slechts enkele uren ingevuld door een losse arbeidskracht. Met de bedrijfsgroei hebben ze al één vaste medewerker in dienst genomen. Marjan Gijsbers is meer uren gaan maken, zeker nu het afbiggen in de eerste kraamafdelingen is begonnen. ‘Als het bedrijf op volle toeren draait, is zoiets niet vol te houden. Daarom zoeken we naar een flexibele medewerker of medewerkster uit de nabije omgeving voor het werk in de kraamstal.’

Op maat

Een drastische verandering is ook de wijze van omgaan met hun grootste kostenpost: het voer. In de nieuwe zeugenstal hebben de varkenshouders de modernste voertechniek geïnstalleerd, waardoor ze elk individueel dier op maat kunnen voeren. Bovendien wegen ze de zeugen. ‘Bij de dragende zeugen kieperde ik eerst het voer op de vloer en moesten de groepjes het vervolgens zelf maar uitzoeken’, zegt Willie Gijsbers. ‘Nu houden we 750 zeugen in één grote groep en krijgt elk dier een afgepast portie in een voerstation. In de dek- en kraamstal wordt de voergift eveneens op maat ingesteld en geregistreerd.’
Door de datastroom van de geavanceerde voertechnieken te koppelen aan de individuele dierprestaties ontstaat er een grote stroom aan informatie. Hiermee is veel kennis per zeug te vergaren. In de stal zitten twintig wifispots en maken ze gebruik van tablets, telefoons en handheldterminals. Op elke plek zijn actuele diergegevens in te zien of toe te voegen. ‘Ik was wars van big data, maar in deze tijd kun je daar niet meer omheen’, stelt Gijsbers. ‘Bovendien maken we bedrijven waarmee we samenwerken deelgenoot van de concrete cijfers die we bijvoorbeeld met het voer behalen.’

Vitale Varkenshouderij

Met een van de grootste uitdagingen voor een Vitale Varkenshouderij - het betaalbaar oplossen van het mestprobleem - is de ondernemer al zestien jaar bezig. ‘In 1999 heb ik samen met een collectief van veehouders de basis gelegd voor de biogasinstallatie van stichting Duurzaam Landleven Bernheze. We zijn nu bezig om de 75.000 kuub digestaat na het vergisten te verwerken via indampen, drogen en hygiëniseren. De overblijvende organische meststof exporteren we.’
Andere cruciale aandachtpunten voor de varkenssector zijn de grote hoeveelheid vreemd vermogen en de dure arbeid. ‘Bij menig bedrijf zijn die kostenposten opgelopen zonder fors in dieraantallen te groeien. Met onze uitbreiding en conceptkeuze verwacht ik vooraan in het peloton mee te kunnen draaien. Wij willen nog twintig jaar vooruit én er is kans op opvolging.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer