Kritiek op big is bliksemafleider

Kritiek op de kwaliteit van de biggen is een bliksemafleider, zeggen voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van de POV. Waar het echt aan schort in de varkenshouderij is ketensturing en -samenwerking. Allebei zaken die in het traject Vitale Varkenshouderij worden aangepakt.

'Dat er wat schort aan de kwaliteit van onze biggen is geneuzel. Ik erger mij daar mateloos aan. Dan had de handel een betere prijs moeten zetten op de big die weI past bij bijvoorbeeld de Duitse markt', geven Jansen en Douma aan. Varkenshouders krijgen door alle kritiek in een tijd die zwaar is, ook nog eens de kous op de kop. 'Dat doet wat met mensen.'
Nederlandse varkenshouders maken per kilo varkensvlees gemiddeld 20 cent meer kosten in vergelijking met hun Europese collega's. Die meerkosten zitten in de bovenwettelijke maatregelen waaraan ze moeten voldoen en de mestafzet. 'De drang om nog meer kosten bij de sector neer te leggen is groot, maar die kosten moeten omlaag.'

Werkprogramma 2016

Reductie van de kosten voor keuringen en verwaarden van mest is één van de drie speerpunten in het werkprogramma 2016 van de POV. De andere twee punten hebben betrekking op marktmacht en herstructurering van de sector. De leden gaven daar maandagavond groen licht voor.
De drie speerpunten vormen de tweede fase van het traject Vitale Varkenshouderij. Begin 2016 ligt er een concreet activiteitenplan. Van de 10 miljoen euro die het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt om de uitvoering van Vitale Varkenshouderij te stimuleren, wil POV 5 miljoen euro besteden om deelname aan het nieuwe ketenkwaliteits- en marktinformatiesysteem Holland Varken te stimuleren.
'Dat moet de basis worden voor het verbeteren van de ketensturing, ketensamenwerking en het versterken van de marktpositie', geeft POV-voorzitter Jansen aan. Het nieuwe systeem sluit aan bij een risicogebaseerde aanpak waar de NVWA naar toewerkt en waardoor keuringskosten omlaag kunnen.
De 10 miljoen euro die vanuit de EU beschikbaar is voor mestverwerking en -verwaarding wordt gebruikt in een regeling waarbij het inleggeld van (groepen) veehouders voor het realiseren van mestverwerkingsinstallaties wordt verdubbeld.
De achterban van Jansen en Douma liet er maandagavond geen misverstand over: het is echt de hoogste tijd dat er slagen worden gemaakt met mestverwerking en het hergebruik van mineralen. Douma: 'Er moet boter bij de vis; vergunningverlening voor mestverwerking is onderdeel van het succes.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer