Bookem blijft stierindexen aanvoeren

De stier Bookem blijft de Nederlandse stierindexen bij zwartbont aanvoeren. Datzelfde geldt voor Bolero bij roodbont. Met name die laatste categorie kent bij deze stierindexdraai een aantal interessante nieuwkomers.

Bij zwartbont blijft Bookem hoge ogen gooien. Met een iets lagere fokwaarde voor frame en type blijft van deze Planet-zoon de totale fokwaarde voor exterieur op het niveau van 110. De stier voldoet aan de afweging van secretaris Joop Olieman van de NVO.
Zo combineert deze stier een goede fokwaarde voor uier en uierhoogte met een fokwaarde voor hoogtemaat van 108. Het is een allroundstier met melksnelheid (95) en melkrobotefficiëntie (93) als aandachtspunt.

Kleine verschuivingen

Doordat de rest van de top tien dicht bij elkaar ligt, hebben kleine verschuivingen grote gevolgen. De nummer twee van augustus, G-Force, komt met een daling van 16 punten NVI op de zevende plaats terecht. Zijn plaats wordt ingenomen door Shottle-zoon Trigger, die bij Heemskerk op de hoofdkaart staat.
Ook deze stier heeft een goede exterieurvererving, waarbij zijn kruisligging (92) een aandachtspunt is. Verder is Trigger een topper in uiergezondheid (111). Minder sterke punten zijn zijn melksnelheid en robotefficiëntie (beide 92).
Atlantic handhaaft zich op plek drie met de hoogste fokwaarde voor totaalexterieur in de NVI-top 25 bij zwartbont. De al veelgebruikte stier kan wellicht op extra belangstelling rekenen, nu zijn volle broer Delta Titanium deze week is afgevoerd vanwege een onhandelbaar karakter.
Die stier heeft weliswaar een fokwaarde van 103 voor karakter, maar volgens een woordvoerder van CRV staat dat los van het eigen karakter van de stier. 'Titanium zelf was een en al testosteron. Koeien hebben daar geen last van.'
Bij roodbont blijft Lowlands Bolero de top aanvoeren. De combinatie Lawn Boy x Stadel lijkt een goede. Op de tweede plaats komt Lawn Boy-zoon Lowlands Bart, die Stadel-zoon Classic als vader heeft. Beide stieren komen iets op exterieurvlak tekort om op de kaart te komen. Qua fokwaarde komt de nummer drie, Camion van der Peul, wel voor de kaart in aanmerking. Deze stier moest echter vanwege het erfelijke gebrek Cholesterin Defizit (CD) het veld ruimen.
Het grote nieuws in de roodbonte NVI-top komt van Kylian-zoon Bruchter Passe. Dat deze stier een echte benenstier is, is wellicht vrijdag en zaterdag te zien tijdens de HHH-show in Zwolle, waar van de stier een dochtergroep wordt gepresenteerd. Omdat hij opviel met zijn goede genomics-fokwaarden, was van hem al een dochtergroep samengesteld.
Wat dat betreft is De Vrendt Brandy de échte verrassing. Van de stier was nog geen fokwaarde verwacht en hij staat daarom nog in de wachtstal. Een woordvoerder van CRV verwacht dat de stier na de volgende stierindexenpublicatie, in april 2016, mogelijk alsnog op de kaart komt.
De derde beste Lawn Boy-zoon is Bonhill Painter. Dit is de hoogste dochtergeteste roodbonte hoornloze stier. Deze stier vererft topuiers en een prima vruchtbaarheid. Wel is zijn fokwaarde voor benen (99) een aandachtspunt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer