Kwart+meer+sloten+Flevoland+niet+schoon
Nieuws
© John Oud

Kwart meer sloten Flevoland niet schoon

Bij controle door waterschap Zuiderzeeland bleken maandag 579 watergangen niet schoongemaakt. Dit is een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van voorgaande jaren.

Agrariërs, gemeenten en natuurorganisaties die een brief van het waterschap hebben ontvangen, moeten de sloten die niet voldoen vóór 30 november hebben geschoond.

Herschouw

Bij de najaarschouw controleert het waterschap bijna alle sloten in Flevoland. Reden van de stijging van het aantal niet onderhouden sloten is voornamelijk de natte periode, zacht groeizaam weer en een verlate oogst van gewassen, zegt het waterschap.

Waterschap Zuiderzeeland gaat er vanuit dat de 579 sloten bij de herschouw op maandag 30 november op orde zijn. Als blijkt dat het slootonderhoud dan nog niet is uitgevoerd, dan is het mogelijk dat het waterschap de betreffende sloot laat maaien en schonen door een aannemer. Het waterschap brengt de kosten hiervan in rekening bij de grondeigenaar. Ook krijgt de eigenaar dan een geldboete.

Waarschuwing

Grondeingenaren krijgen tegenwoordig van het waterschap nog slechts één waarschuwing. In deze brief staan op kaartjes de sloten weergegeven die niet goed zijn onderhouden. Zo kunnen de eigenaren snel zien waar nog slootonderhoud moet worden uitgevoerd.

Deze werkwijze levert voor het waterschap een flinke tijdsbesparing op en minimaliseert de kans op fouten (verkeerde sloten en/of verkeerde eigenaren). Ook is de hoeveelheid papier verminderd.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer