'Een knap bedrijfsplan geeft vertrouwen'

Voor siertelers Eduard en Martijn Daling in Smilde was de bouw van een nieuwe bedrijfsloods op hun tweede locatie in het buitengebied van Hoogersmilde een strategische keuze.

%27Een+knap+bedrijfsplan+geeft+vertrouwen%27
© Joost de la Court

Het sierteeltbedrijf van de familie Daling bestaat uit twee teeltlocaties van beide 70 hectare in het veenontginningsgebied aan weerszijden van de Drentse Hoofdvaart. Drie jaar geleden is Martijn Daling (20) in het bedrijf gekomen en inmiddels draait hij als mede-eigenaar volop mee. ‘Het bedrijf is zo met twee gelijke delen goed in balans’, constateert zijn vader Eduard Daling (49).
De nieuwe loods van 30 bij 60 meter in Hoogersmilde maakt het mogelijk los van het bedrijfscomplex op hun huiskavel in Smilde ook de tweede bedrijfslocatie optimaal te gebruiken. ‘We kunnen zo doorgroeien als bedrijf, omdat in Smilde alles is volgebouwd’, legt Eduard Daling uit.
Met de bouwvergunning op zak kunnen vader en zoon op de nieuw gecreëerde bouwkavel van 1,5 hectare in de toekomst nog behoorlijk uitbreiden. Daarnaast kan een van de twee ondernemers er op den duur gaan wonen. Ook daar is in de vergunningverlening in voorzien.
Het vollegronds sierteeltbedrijf ligt op lichtere zandgronden die goed vochtdoorlatend zijn. ‘Mooi bloemenland dus’, zegt Eduard Daling. De familie teelt voornamelijk pioenrozen, maar ook andere soorten bloemen zoals brassica (sierkool), phloxen, helianthus en callistephus. Het zijn arbeidsintensieve teelten. In het zomerseizoen lopen er al gauw honderd medewerkers op het bedrijf rond.
De vijf schuren in Smilde ogen nu nog grotendeels leeg, maar zijn het komende groeiseizoen echt helemaal in gebruik, verzekert Eduard Daling. ‘We hebben nu eenmaal veel ruimte nodig voor alle spullen; vooral voor de opslag van machines trekkers en bloemenfust, maar ook voor twee sorteerautomaten. De bouwplannen voor Hoogersmilde ontstonden niet voor niks: we willen doorgroeien als bedrijf en dan moeten de gebouwen meegroeien. In de afgelopen anderhalf jaar hebben we in Smilde twee schuren gebouwd en twee schuren gerenoveerd.’

Vergunningen

Daling is vol lof over gemeente Midden-Drenthe, die vlot meewerkte om de vergunningen voor de nieuwe bouwkavel rond te krijgen. ‘Ik ben een open gesprek aangegaan over hoe wij de toekomst zien van het bedrijf. Als je een knap plan kunt overleggen, dan geeft dat vertrouwen. En ik kon ze laten zien dat ik op de locatie in Smilde vastliep. Maar de gemeente gaat er alleen in mee als ze zeker weet dat het haalbaar is binnen het bestemmingsplan.’
Hoewel Daling het voorwerk zelf verrichtte, zoals het leggen van contacten met de gemeente, beseft hij dat daar grenzen aan zitten. Zo gebeurde het opstellen van een bedrijfsplan samen met een adviseur.
‘Het uiteindelijke regelwerk moet je door specialisten laten afhandelen, in dit geval Jan Pieter Smit van Rombou. Het is mijn vak ook niet; ik spreek niet dezelfde taal als de mensen op het gemeentehuis. En het betaalt zich terug omdat alles dan soepeler verloopt .’
De nieuwbouw in Hoogersmilde was uiteindelijk een kwestie van een paar weken. En het resultaat bevalt prima, aldus vader en zoon Daling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer