Keuringskosten

De hoofdrol van de agrosector tijdens de koninklijke handelsmissie naar China zal weinigen zijn ontgaan. Het is een erkenning voor wat we presteren op het gebied van kwaliteit, gezonde producten, kennis en efficiënt produceren. De Nederlandse uitvoer naar China stijgt, de exportruimte voor paprika’s uit ons land is een nieuw stapje.
Tegelijk luidden LTO Nederland, Transport Logistiek Nederland en de havenbedrijven de noodklok over kostprijsverhogende overheidsregels die onze export in de weg zitten. Ik doel op de kosten voor kwaliteitskeuringen en keuring bij export. Als een van de weinige exporterende landen in de EU schuift Nederland die kosten op het bordje van onder meer agrarische producenten en im- en exporteurs.
Andere landen zien de bewaking van kwaliteit en keuring van voedsel wél als een publiek belang. Ligt voedselveiligheid niet op één lijn met bijvoorbeeld veiligheid op straat?
LTO hamert al lange tijd op het belang van een gelijk speelveld op de internationale markt en een sterke Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ons pleidooi: maak serieus werk van kwaliteitsbeleid door nu fors te investeren in de NVWA.
De zoektocht van bedrijfsleven en overheid naar nieuwe exportmarkten biedt kansen. Dezelfde overheid zorgt tegelijk voor belemmeringen in de vorm van dure keuringsmaatregelen. Met het oog op de behandeling van de landbouwbegroting, over enkele weken met staatssecretaris Martijn van Dam, hebben we daarom opnieuw aan de bel getrokken.
De agrosector tonen als vlaggenschip van de Nederlandse economie is prachtig, maar dan moet de overheid vooral zélf daar naar handelen.

Albert Jan Maat

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer