Nederlandse paprika naar China

Nederlandse paprika's gaan in 2016 naar China. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) tekent later maandag daarvoor een overeenkomst met de Chinese overheid.

Nederlandse+paprika+naar+China
© Nieuwe Oogst

De marktwaarde kan binnen vijf jaar oplopen tot zo'n 15 miljoen euro. Nederland is een van de eerste landen die paprika's gaat leveren aan het land, meldt Dijksma.

'China is de grootste paprikaproducent ter wereld en een agrarische grootmacht. Maar de vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt en dan kijkt ook China naar Nederland met z'n innovatieve en duurzame kassen.'

Afnemers

Nederlandse exporteurs gebruiken de komende periode om de paprikamarkt verder te ontwikkelen en proberen een netwerk op te bouwen van (potentiële) afnemers.

Net als bij de export van paprika's naar Japan kan de paprikahandel met China zich de komende jaren sterk ontwikkelen, verzekert de bewindsvrouw. 'Van een paar miljoen euro in de eerste jaren tot enkele tientallen miljoenen euro's op de langere termijn.'

Alternatieve markt

China opende in oktober 2014 al haar grens voor de Nederlandse peer. Inmiddels gaat er een miljoen kilo peren per jaar naar het land toe.

'Met de komst van de paprika betekent dit een nieuwe welkome alternatieve afzetmarkt voor exporteurs, nadat Rusland de grenzen sloot voor Europese groenten en fruitproducten. Een eerste geselecteerde paprikaoogst kan volgend jaar naar China', geeft Dijksma aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer