Mogelijkheden+hergebruik+paprikazaden
Nieuws
© NVT

Mogelijkheden hergebruik paprikazaden

Paprikazaden die bij groentesnijderijen als restproduct overblijven bevatten een breed scala aan waardevolle plantenstoffen die voor vele toepassingen benut kunnen worden.

Deze conclusie trokken studenten van Wageningen UR (WUR) in een verkenning naar nieuwe afzetmogelijkheden voor deze reststroom van groentesnijbedrijf Heemskerk.

Op verzoek van Kenniscentrum Plantenstoffen en Heemskerk BV heeft een internationale groep WUR-studenten onderzoek gedaan naar inhoudsstoffen en toepassingsmogelijkheden van paprikazaden.

Veevoer

Paprikazaden zijn een restproduct van groentesnijbedrijven en worden momenteel voor een belangrijk deel als veevoer afgezet.

Uit de literatuurstudie komt naar voren, dat deze zaden onder meer relatief hoge concentraties van de essentiële aminozuren lysine, threonine en tryptophaan bevatten. Verder vormen de zaden een belangrijke bron van vezels en mineralen als calcium en magnesium.

Cosmetica

De conclusie is dat paprikazaden een waardevolle aanvulling vormen in de toepassing in diverse food- en feedproducten en dat ze waardevolle componenten bevatten voor health, cosmetica en groene gewasbescherming.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer