Pesten
Column
© Nieuwe Oogst

Pesten

De landbouw voelt al decennia lang een stevige maatschappelijke druk op onderwerpen met betrekking tot natuur en milieu. De agrarische sectoren worden gekoppeld aan bijna alle problemen die met dit onderwerp te maken hebben.

We moeten de uitgangspunten nog eens scherp tegen het licht te houden. V-focus, vakblad voor adviseurs en bestuurders in de dierlijke sector, heeft hier een stevige bijdrage aan geleverd. De onderwerpen stikstof en ammoniak, fosfaat en predatie werden kritisch bekeken. Welke rol heeft de landbouw bij deze thema’s?
Bij stikstof en ammoniak blijkt al snel dat de discussies voor een belangrijk deel gevoed worden door aannames. Nog veel zaken vragen om verder onderzoek. Voor de rol van de landbouw in de fosfaatproblematiek worden zelfs tegenstrijdige processen waargenomen.
Predatie is het opeten van bijvoorbeeld eieren of jonge dieren door roofsoorten. Het gevolg is dat kwetsbare soorten als bodembroeders, weide- en akkervogels zich moeilijk kunnen handhaven. De achteruitgang van deze soorten wordt echter aan de moderne landbouwmethoden geweten. Dit terwijl feiten, zoals de predatiecijfers, worden gecamoufleerd.
De landbouw staat derhalve stevig ter discussie. Dit alles doet mij denken aan een schoolplein. De kinderen hebben bedacht dat één kind het probleem is van alles. Alle kinderen zijn blij dat zij zelf niet het doelwit zijn. Wegkijken is het gevolg. Wat kan het gepeste kind doen? Hulp zoeken bij derden. Het proces bespreekbaar maken.
De landbouw is weer aan zet. Samen met politiek en wetenschap moeten we verder op zoek naar feiten en oplossingen bij milieuvraagstukken. We hebben veel bereikt, we gaan nog veel ontwikkelen. Op eigen kracht en samen met de samenleving. Op basis van feiten mag men ons op verbeterpunten aanspreken. Niet op emotie!

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer